Thursday, May 19, 2011

marah pegi tido buat mimpi kenak kejar hantu rambut panjang


i love to sleep.. n bagi saya, sleep or nap is the best way to control my emotion, my anger, n can forget all my problem walaupun saya tahu tak dpt nak escape dr masalah2 dunia saya yang dpt mengalahkan masalah2 menteri.. ini kira satu terapi bg saya.. lain org lain carinya.. saya bukan lah jenis cepat menengking.. senang jer.. kalau marah mmg muka dulu yg nampak ekperisi mcm HULK tp tak lah sampai hijau.. saya ni kalau tak senyum mmg org tegor kenapa muram sgt.. cuba senyum ckit baru mcm rupa perempuan haaa... mayb copy dr muka ayah saya kot.. ayah saya lagi obvious sgt nampak kegarangan dia.. kita org adek bradek lagi lah takut tgk.. sampai mak saya ckp (masa tu ayah tgh tido) "jgn buat bisin.. harimau dlm bilik tgh tidor" haha.. miss u dad..

so saya ni kalau nak tahan marah tu dr meletup letup, saya diam dulu.. muka dh nampak.. jalan pun cepat.. cara jalan dh nak mcm hulk.. hayun tgn bukan men laju.. kalu ada brg2 kat tgn hempas ckit. supaya nampak lah saya ni marah.. alahai.. tunjuk jer tu.. sbb apa.. coz adek2 saya ni kalau tgk saya marah.. kompom dia org ckp " boring betul bila datang marah2 mcm ni" so kdg2 kata2 adik saya buat saya tak jd nak marah.. saya anggap tu bonus dlm diri saya iaitu cepat cool down.. alhamdulillah.. tak baik marah2 lama sgt.. marah2 ni hasutan dr makhluk berapi si setan.. pernah skali tu.. tgh marah sgt2.. tak nak tgk muka org.. masok bilik kunci pintu.. paksa diri ni nak tido.. sampai dpt mimpi kene kejar hantu.. terbgn terus menangis.. tym tu sakit sgt.. lagi hebat dr sakit marah.. tu yang tak nak.. so skrg alhamdulillah.. kalo ada masalah bawa rilek, cool downkan perasaan marah yang tak menentu n bawa diam n istighfar n ingat Allah.. minum air suam bgs gak .. dpt meneutralkan molekul2 negatif dlm bdn yang bgumpul tu, sbb tu lah hormon marah tu menjadi-jadi... dan satu lagi kalo marah semasa dudok, berdiri, kalu baring, angkat, atau jaoh kan diri dr tempat kta dtg marah tu.. tukarkan posisi anda yer..

tapi sebenar-benar terapi paling afdal dan terbaik is solat or solah or sembahyang.. ambil air wuduk pun dah dpt mengurangkan kemarahan or kebingungan.. apatah lagi smyg.. jiwa ni bila dh smyg nampak tenang dan masalah yg dtg pun takda lah rasa beban sgt.. mcm para sahabat bila masalah dtg trus smyg.. ya Allah.. berikan lah hidayah n petunjuk kpdh hambaMU ini.. masih lagi jaoh, dan jahil.. mudah terpengaruh dgn pelbagai pementasan dlm dunia sementara ini ;)

* someone told me that menahan marah adalah satu kejayaan yang besar.. ;) n satu lagi jgn sesekali buat keputusan ketika marah.. slamat beramal.. XD

* tapi gamba atas tu mcm tulah rupa hantu lam mimpi saya.. mcm muka saya gak.. bibir kaler merah dan marah.. sumpah.. crita betol.. mimpi kene kejar hantu sendiri.. tp tak pakai tudong.. erkk..

7 comments:

Shafika Syuhada Rosli said...

neway, kene kejar hantu yg cantik . =p

eVa said...

itulah.. kita pulak yang nak kepong hantu tu.. hahaha

KiKiHanakO said...

gaokkk muka... :P

eVa said...

kikihanako : hahaha! eksen muka gaok jak ya ;p

Iz.Eusof (Abg Stalker) said...

klu cmtu la mke hantunya,sy pun nk gk.rela hati ni. :)cantik.hurm,klu sy mrh org tkt..telinga merah menyala.tp x mrh pun,sbr.bwk tdo jgk tp lps amik wuduk.supaya x mimpi bkn2.haha

eVa said...

iz : ahhah!! gitu pulak..
yelah.. kene redakan marah tu dulu baru dpt tido..kang hantu kepong haha

AmirFX said...

Best la mun mimpi hantu macam ktk ya... Sik la terasa gilak takut.. Boleh gik mbak guro.. haha... Aok2.. Yalah.. Mun marah mbak minum aek sikpun ambik wudhuk...