Monday, May 16, 2011

sugar glider!

sapa nak inang haiwan cute ni? comel lah sangat! tp bila tgk lama2 menakutkan pun ada juak.. tgk mata nya bulat n hitam.. looks like hamster.. but this want mcm apa ekkk.. ntah hahahaa.. okelah myb byk yang tau apa nama haiwan cute ini.. sugar glide.. sy baru jer tau haiwan ini dr kwn.. mula2 kwn saya sebut, ingat kan sejenis permainan mcm skate kah kan... rupa nya ini lah dia.. kira dh femes juga org inang SG... mcm kat KL diar org letak jer lam poket bawa jalan skali.. suka d manja2 gitu..

SG ni bukan sejenis tikus or ada related ngn hamster.. xtauk lah kalo ada related dgn kangaroo.. sbb SG yang female ada kantong kat perut mcm kangaroo.. asal pun bkn dr msia.. kat australia, new guinea n pulau2 d indonesia..

SG ni koat tito d siang hari n malam baru aktif.. senang nya jak jaga SG ni.. sbb SG ni perlu perhatian jer n lebih berinteraksi dgn manusia... senang d manja.. tp dia boleh mati akibat kesunyian.. dats y dgalakkan inang duak ekor.. baru da kwn n boleh ada bby.. hehe.. sorang pun boleh tp kene salu bmanja n berik perhatian jer lah.. alahai.. tak sanggup nya sy.. kalo mati tegal tak berik perhatian lebih dekat SG.. mmg menangis betol.. benda nyawa tu.. huhuhu..

lagi satu.. nak dpt kan SG ni.. kat mudah pun ada gak.. klik di sinihttp://www.mudah.my/li?ca=9_s&th=1&q=sugar+glider&cg=0&w=3 .. mcm2 kaler ada... harga? boleh tahan.. mcm nak inang kucing pulak.. rm 500 sekurang2 nya.. n makanan dia.. buah n ulat. ulat????!!! oh tidak. trus cancel nak inang SG ni.. mmg tak dpt tgk ulat.. so anyone nak inang SG? mesti sronok.. ;)

*kucing kat rumah ni dah cukup ada hati nak inang SG.. kucing lagi suka.. *

3 comments:

SEN said...

mcm best jak owh..

Iz.Eusof (Abg Stalker) said...

sy bru cadang nk bli kt uptown balakong kl. :) rm250 je sekor.tp kecik la..kne belai manja2.nti bwk jln2 dia x lari,dia stay dan setia dgn kita.serius sgt comel.

eVa said...

sen : nang best aie

iz : sronok!!! sy tak dpt nang bela.. kang nanti dpanggang kucing sy haha