Thursday, June 9, 2011

hari kedua praktikal as a childcare provider

hari kedua.. my lesson plan is perkembangan bahasa dan perkembangan kognitif ( otak).. utk perkembangan bahasa, saya gunakan satu gamba taman permainan.. tujuan utk menggalakkan kanak2 bercakap apa yang dia org tgk kat satu gamba (taman permainan) so tadi saya pilih duak org kanak2 berumur 3 tahun.. n first nervous sbb budak yang saya pilih dua-dua ni lelaki.. sebelum ini perempuan so senang sikit sopan dan tak nakal.. but then today..walaupun ada nakal ckit.. lompat sana sini dudok tak diam n hilang folkus kejap.. tp alhamdulillah berjaya..

there keep saying
boy A :" i want to play with that ball.. the green one"
boy B : i want to play hola hoop..

then i ask them to sing with me baa baa black sheep.. tp yang sorang tu ckp
"i dont want to sing.. i already sing juz now".. then i said, never mind we sing again oke.. trus saya lagu.. ekot lah juga menyanyi haha



kemudian utk perkembangan kognitif iaitu menggunakan pemikiran.. menguji otak.. kanak2 akan cuba observe utk mengingat apa yang dpelajari.. so utk aktiviiti ini saya pilih budak berumur satu tahun.. mmg susah sbb umur mcm tu belum pandai nak cakap.. nak berinteraksi pun susah.. tp perlahan-lahan budak tu dpt ekot.. so aktiviti saya bagi, mengenal anggota muka.. saya kena tanya di mana hidung mulut, mata, gigi, telinga, rambut.. suma budak tu dpt tunjuk kat cermin dan patung.. tapi yang comel sangat2 even my pengawas pun ckp mcm tu, pabila saya tanya "where's ur eyes? then that boy blink his eyes.. comelllll sgt.. he's very smart kid actually.. hehe.. well my lesson plan succesfully done.. hehe.. better than yesterday.. alhamdulillah..
menunggu masa utk dtg ke taska pondok ilmu

perlu buat repot after praktikal untuk hantar ke KL


* esok hari last yeay!!!!

No comments: