Friday, June 10, 2011

lastday praktikal as a childcare provider


yeay! praktikal aktiviti d tadika tamat hari ini.. sungguh teruja sebab dapat tito secukup-cukupnya heee :D.. spjg mggu lepas 4 jam-5 jam dpt tido, dr pukol 5.30 bgn pagi , 8.00 kursus 5.30 habis kursus, 6.30 sampai rumah, then cari bahan utk praktikal, selesai buat bahan pukol 1 pagi baru dpt tido.. oh sgt bz... but now tiada lagi.. weheee..

mahu share crita sikit my lastday at taska.. dua hari lps praktikal kat tadika yg sama.. tp hari ini praktikal kat tadika lain.. tadika anak pintar d pending.. sorang coursemate dah pesan.. baik2 buat sana.. sbb byk my coursemate gagal nak berinteraksi dgn kanak2 tadika kat situ.. tp tak bg tau kenapa.. so dtg sana.. cuba berinteraksi dgn kanak2.. dia org tak beri respon.. rupanya dia org ckp mandarin sahaja.. so susah sikit nak berinterak
si.. penin kepala.. coursemate yang lain takda masalah sbb tahu ckp ckit2.. saya? satu pun xtahu.. but saya tetap nak cuba berinteraksi "kangkung kangkung" lah jwb saya dgn budak.. tp saya amik inisiatif tyk dgn kwn cina saya mcm mana nak sebut dlm bahsa cina:
tepok tangan "pau sho"
nak main sama? " chu chu wan"
pandai nya " lihai ma"

so saya pun guna lah 3 word spjg aktiviti tu utk puji budak2 main, nak ajak main pun dah cukup.. baru dpt respon.. then satu lagi nak tarik perhatian budak2, bnyanyi sama2.. kompom dia org tinggalkan tempat mainan n trus nak ekot sama menyanyi.. ada sorang kanak2, nama alyssa.. boleh ckp cina sahaja.. tp dia pandai menyanyi lagu "rasa sayang hey" umur 3 taun dh pandai.. trus hati saya terpaut dgn baby alyssa.. comel sgt.. na
k amik gamba tapi dalam rules tidak dbenarkan sbb kami hanya menjalankan aktiviti.. so dr situ perhatian saya hanya pdh alssya.. bawa main sama, menyanyi bersama.. sampaikan bila aktiviti dah habis dan kami hendak pulang.. perasaan sedih tba2 dtg.. alyssa pun mcm nak menangis.. baru 3 jam kenal n dah rapat..
rindu sgt kat dia ;'( mmg tak dpt jumpa lagi ;'(

dress out!


3 comments:

cucu umie said...

alamak, bru 3jam tu blom satu tahun..kuikui tpy seronoklh layan budak2..hoho

misscha said...

cantik dressing, mesti bestkan keje dgn kids....

eVa said...

cucu umie : itulah.. baru 3 jam.. mcm mana pulak bertahun2 dah jaga.. alahai.. mmg sronok jaga budak.. hati sentiasa terhibur hehe

misscha : dressing biasa2 jer.. hehhe.. mmg best.. dr dulu nak keje dgn kids.. hehe