Thursday, June 9, 2011

my first day pratical as a childcare provider..

first day.. nervous.. segala material utk dpakai sudah sedia.. tetapi kena tegor madam bcoz bola yang saya bawa terlalu ringan dan tidak besar.. my activities is playing bowling.. n yes, the result somtime bola melantun .. its depends how the child throw the ball to hit the bottles.. tak terfikir bola for bowling yang kta main berat n besar.. arghhh... so dumm dumm... actually its a ujian amali for us.. we did the lesson plan b4 our big day, today!... but its oke.. learn from mistake.. so tomorrow gonna make it better than yesterday.. hopefully ;D

budak yang saya pilih is sara tem.. she's 4 years old.. chinese.. unfornately, that taska, all the children only speak english n mandarin.. they didnt speak in bahasa.. so a bit difficult for me.. english bukan pandai pun.. alahai.. tgk lah post ni pun men hentam.. but i managed it very well today.. pakai english yang simple.. kalau nak panjang2 takkan paham budak2.. at first nak berinteraksi dgn sara susah.. sbb pendiam sgt.. n reaksi muka mmg tiada perubahan.. empengor! hahaha.. then i asked her to join me do the activity, n straitaway she hold my hand n she wanted to join.. a big smile for me.. so kene ekot pa dia buat, beri pujian, sing a song for her.. masalah nya saya tak ingat lirik lagu kanak2.. so hentam yang penting tune mesti ada.. paham tak paham.. yang penting sara happy.. then the activivities oke2.. my lesson plan did well.. cuma bola tidak sesuai.. potong markah.. :(

using a puppet to build rappot with children.. but didnt work bcoz they afraid with miss pinky n mr green.. nevermind.. i can play with bella n ivy.. abis tertanggal suma hahaha

bowling.. the ball too small..
ready for practical

taska pondok ilmu.. pakai dua rumah.. so kaya this taska hehe..



ingat nak ambil gamba with sara.. tp tidak dbenarkan.. only the pengawas saja boleh.. tggu tag saja lah.






* mmg susah nak buat aktiviti for kanak2 below 4 years old..
* masalah puppet.. usually using a puppet for build the rappot with children mostly they like it.. but it didnt work for them.. mayb my puppet looks like snake or anaconda hahaha..

4 comments:

Ani Inherown said...

creative activities. boleh pakey kamek apply di sekolah. tx eva :)

eVa said...

hehe.. pake jak.. cdak miak suka.. ur wcom n gudluck hehe. ;)

Sayang Amirah said...

puppet tu comel je.. kenapa kanak2 tersebut tak suka.. haha

CHU MAJORFLAVA said...

best ew suka!!