Thursday, July 14, 2011

kursus CPR 18hb julai sabtu

sabtu, mggu lepas, 18hb.. saya menghadiri kursus CPR dr persatuan bulan sabit merah.. selepas menghadiri kursus ini selama 6 jam.. mmg tak cukup masa.. sbb benda ni penting.. home basic.. mmg patut suma rumah ambil kursus ni.. utk selamatkan family n kwn atau mangsa d sekeliling kta.. its like sblm kta panggil ambulan dtg, kta dahulu cuba utk selamatkan.. kta org blaja how to do the CPR, how to balut tgn, kaki sekiranya retak or patah, tercekik dr makan, pengsan, burn/ melecur n mcm2.. yang paling best buat CPR.. semua tak sabar nak buat CPR .. normallly suma tahu yang CPR ni, mouth to mouth.. nampak mcm senang.. tapi susah.. nak tiup ke mulut org tu susah.. sbb slalu kta tiup, salu bocor.. maksudnya angin tidak masok dalam badan.. then kenak push dada 30 kali.. mmg penat.. utk yang dewasa dgn toddlers tak sama n byk lagi prosedur dia.. so mmg penting utk amik kusus ini.. kalau ada kena invite utk kursus CPR.. sy mmg galakkan anda utk join skali.. ada yang kenakan byran.. utk kursus saya ekot, rm45..



demosorang sorang kena wajib buat
blaja bagaimana cara balut dgn betul n kemas

balut kepala.. susah betul nak balut cara yang sepatutnya

selepas taklimat, kita org kena buat ujian sikit then dpt sijil kehadiran sahaja.. hehe

mmg tak cukup sehari.. byk sgt nak dpelajari n latihan.. lagi2 yang main ikat kain.. kalau ada lagi kursus ini, mmg nak join lagi..

*** di jepon, setiap rumah wajib ada pam CPR, kta d msia blom ada lagi
( yalah sbb jepon sering terjadinya gempa bumi)

4 comments:

Am said...

interesting..asa mok cuba jak.. :D

eVa said...

am :nang interesting.. coba jak.. byk benda kta xtauk lekak kusus ya hehe

CHU MAJORFLAVA said...

dolok mek ada juak cpr,ehe..tapi tyme ya bulan sabit merah

eVa said...

chu : mena? kejap ilak ow.. x suma dpt tangkap.. agik nok cara ikat kaen ya