Monday, July 18, 2011

Tra Zehnder, Iban Woman Patriot of Sarawak


13hb Julai 2011, hari bersejarah buat keluarga besar kami, sebuah buku biografi Tra Zehnder, iaitu nenek saya telah dlancarkan d riverside majestic kuching.. buku ini dtulis oleh 2 penulis bertauliah iaitu professor dr Unimas, Puan HEW Cheng Sim dan Puan Rokiah talib dr UM.. rasa sgt berbesar hati dan terharu, kerana nenek saya menjadi pilihan mereka utk buat satu buku biographi.. Mereka mengambil masa 2 tahun utk menghasil buku ini.. ia mengisahkan perjalanan hidup nenek saya dr lahir sehingga bagaimana dia melibatkan diri dlm politik.. mmg memberi inspirasi to me.. she's my inspiration... skrg dah tak keja lagi.. coz umor nenek dah 86 tahun.. setaun lepas teringat prof Hew pernah buat janji temu dgn saya, adek bradek saya n mak saya utk ceritakan apa2 ttg nenek.. so nama saya ada dalam tu hehehe.. rasanya buku ini tak da jual.. sbb hanya utk rujukan d library UNIMAS.. utk budak2 yang ambil course political science kalau tak silap sy..


my grandma Tra Zehnder

nenek d bawa masok

sempat bgamba otw rushing nak ke hall sebab lambat sejam.. nenek saya masok Normah sehari sebelum pelancaran.. akibat jatuh dr katel.. so retak d bahagian bahu.. blom dpt treatment apa2 or semen.. sbb nak dtg pelancaran ni.. dasyat betol.. pakai ambulan normah hantar nenek sy dgn bawa skali sorang nurse.. takut pa2 jadi dgn nenek.. alhamdullillah masa tu oke jer.. tp kena balik cepat2 utk dpt rawatan.. sampai skrg nenek saya d GH dr hosp jantung samarahan.. bcoz of lung n heart problem.. get well soon nenek.. love u!

sempat bgamba dgn team unimas.. diaorg juga byk melibatkan dalam pelancaran tersebut.. TQ so much! kwn saya chu ( sebelah saya dr kiri) pun dalam team work ni.. terjumpa pulak dia kat sini.. hehe.. thx chu!

the next day.. gumpol surat kabar sarawak.. simpan utk kenangan

* copy info ckit trus dr my lil sis sara punya blog, My grandma is quite well-known for her leadership and fighting for women's right, specifically for the Ibans. She was the first woman Member of the Sarawak State Legislative Assembly (DUN), the first woman Temenggong and the first woman to be the Head of the Majlis Adat Istiadat (Native Customs Council). She also recently received an award by our current prime minister, Datuk Seri Najib Razak for 1Malaysia Role Model award and she was also the first one to receive Datuk Patinggi Laila Taib award for her remarkable contribution to Sarawak development. I remember Datuk Lorna Enan Muloon Chan (George Chan's wife) told me that my grandma was her idol and Lorna was the third native woman who received Datuk title as grandma was the first.

clik sini ada slide video , gamba2 nenek sy dibuat oleh tyco stylo utk pelancaran hari tu.. tq so much tyco stylo.. kck d polah.. hehe

love u nenek.. always proud of u * a big hug n kisses...

10 comments:

Taufan Bin Ribut said...

best lah masuk paper..kompom femes pas ni..^_^

eVa said...

taufan : haha paper takda.. lam blog ni jer.. hehe

*Vivilicious* said...

so ur mix iban la sis? belah bapak kah? mak kah?

eVa said...

sis vivi : yup ada mix iban ckit.. belah mak mek.. hehe

CHU MAJORFLAVA said...

ehe..da juak mek nyelut cya...whoops!!=p

eVa said...

chu : haha mesti!

tyco9 said...

kenangan...sik begamba..tp dpt ambik moment masa nya nangis cukup indah..

eVa said...

tyco9 : nyalah.. huhu.. rindunya.. ;'(

KiKiHanakO said...

ooo duhal nenek ktk ooo

eVa said...

kikihanako : aok2 nenek mek ya.. p after 2weeks lekak ya alu ninggal..