Wednesday, August 3, 2011

hari ke 3 puasa hari ke 3 keja

alhamdulillah.. sudah 3 hari berpuasa dan 3 hari sudah masok keja.. sgt bertuah dan bersyukur.. pada hari yang sama first puasa dan first masok kerja.. suma mental dan fizikal kena sedia sblm tu.. so far berpuasa semua oke.. makan utk berbuka pun simple jer.. memandangkan kena control budget utk pindah rumah.. so tak nak lah berlebih2 semasa berbuka.. kan lebih baik berbuka ikut kesederhanaan masing2.. budget makan sorang kalau boleh tak sampai rm6.. makan rm4.. air rm2.. ermmm buat air kat rumah lagi jimat, waktu sahur boleh buat air awal utk berbuka nanti.. rm4 sehari beli utk makan jer.. tp lagi jimat kalau masak sendiri.. ermmm penat lah.. setaun skali jer hehehe..



esok masok hari ke-4 turun kerja.. alaa saya kerja biasa2 jer.. bunyi perkataan " saya bekerja" mcmlah berkerja yang berpangkat tinggi, ada office sendiri, gaji pun besar.. belum ke tahap tu lagi.. hehe.. saya kerja sbg cikgu taska ( nursery) ataupun bunyi professional ckit Childcare Provider... tak sama dgn jadi cikgu tadika.. utk tadika budak umor 4-6 tahun.. tp kita org (taska) jaga budak 1-3 tahun.. toddlers.. sronok jaga dia org.. sbb dia org maseh baby lagi.. tidak ajar akademik mcm sains math tadika.. utk kita org d taska byk buat aktiviti bermain.. spy budak2 comel indepedent.. lps tu tghari slps makan n mandi suroh budak2 comel tido..


saya amik halfday jer.. pukol 1 dah boleh balik.. tak nak amik full day.. sbb nak berbuka lagi.. dan hanya saya sorang jer muslim kat situ.. sy dpt kerja ni, offer dr owner nursey tu sendiri slps kursus dan buat praktikal kat taska tu dulu.. tp keja utk 2 bulan sahaja.. tak dpt nak keja tetap d situ sbb jauh dr rumah.. takpa.. saya kerja ni nak dpt pengalaman... lps raya nak g interview lagi tempat lain.. insyaAllah.. dah ada org rekomen.. amin..


gamba bulan 6 lps.. kursus KAAK (kursus asas asuhan kanak2) makin rapat dgn budak2, perangai pun mcm budak2 haha



** harap dpt cuti 29 sampai 4hb ogos untuk cuti raya ( keja mmg sronok tapi nak dpt cuti tu sakit betul )

13 comments:

Taufan Bin Ribut said...

Selamat bekerja ye eva..selamat berpuase gak ^_^ jgn pnteng2 keje ngan puase ^_^


Entri Terkini :10 alasan munasabah kalau korang tak nak puasa

Entri terdahulu :Belajar shuffler dengan mudah



Watch my video songs ^_^

eVa said...

taufan : haha.. takde poteng nyer insyaAllah.. trima kaseh.. slamat berpuasa gak..

L@dyKichiMachiko said...

wahh..cikgu taska duhal.happy working eva...=)

eVa said...

ladykichimachiko : aok hehe.. orite tQ kak ;)

[sutera kasih] said...

my cousin carik cikgu taska sinun ehh..tp jaga nemiak hehe btw, ktk org srwk nak? cz nmpk logo blogger srwk :)

CHU MAJORFLAVA said...

HAHA...ngenak jadi cikgu tadika.Perfect carier 4 u dear.

SweetyMui2 said...

wahhh...mesti best jaga mbiak berolah..hikhik :D
btw,love ur header.nice done :)

eVa said...

sutera kaseh : kmk nang org srwk.. asal miri p diam d kuch.. taska kmk k jaga miak bh.. anta jak hehe

chu : haha.. tetak ktk.. ekot mak mek jd cikgu tadika.. p kmk taska.. tadika susah mok handle..

sweetyMui2 : nang best! mek suka miak taska dr taska tadika.. hehe.. tQ! kwn mek chu nak polah.. hehe

shandye. said...

tak berapa suka budak2. mereka bising. hehehe...

eVa said...

shandye : mcm awak masa zaman budak2 bising gak hahah

Ezad Skytech said...

best pe layan budak2...(^^,)

eVa said...

ezad skytech : mesti lah best.. comel sgt! hehe

AmirFX said...

Rindok jak nemiak sia bermain ngn ktk.. Muka lebih kurang kedak nemiak juak... haha.. Leh jadi geng men masak2... hahahaa...