Sunday, August 14, 2011

sakit lelangit

semalam selepas sahor d kopi o corner dah rasa lain mcm.. patut lah sblm sahor mata asyik pedih sehari2.. tak tau pulak tanda2 nak sakit.. tekak rasa kerin.. nak telan air liur sakit semacam.. dah agak dah selesema jenis kedua serang balik..

tak suka selesema jenis kedua ni.. sbb lelangit sakit.. bila nak tarik hingus mmg pedih.. telan air liur sakit apatah lagi minum air.. rasa nak menangis.. sbb tak rasa selesa suma anggota badan lagi2 nak tido... kalau selesema pertama oke ckit.. cuma hingus asyik meleleh keluar dr hidung, nak minum, nak telan air liur takda terganggu..

so lain jenis selesema, lain ubat.. utk selesema kedua, saya slalu mkn clarinase.. sbb dia mcm permudahkan tarik hingus melalui lubang lelangit so takdalah rasa sakit mcm sblm mkn ubat.. nak telan air liur pun tak sakit sgt.. tp kalau selesema yang first tadi, ambik clarityne jer.. clarityne boleh pakai kalau utk gatal2.. mcm gatal sebab alah pada makanan.. mata kembang ker.. tapi kena tanya nasihat doktor dulu k..



clarinese : bulat2 n besar , soluable vitamin c wajib ambil kalau flu..

haa yang ini clarytine.. pil jenis kecik n halus.. (search dekat google, ubat ni dah habis kat rumah)



*just for sharing.. ;) mana tau ada rekomen ubat lain..








9 comments:

Am said...

baruk tauk nama2 ubat ya.. hihi :p

CHU MAJORFLAVA said...

get well soon dear!!!

ahmad endo said...

mala tido akher jak ya...hehehe

eVa said...

am : haha bok tauk kah..

chu : tQ darl!

amat : aie haha xda tido aher.. lamak tok tido awal jak mek

ciK LyndaWawa igUana said...

posa x ritok?huhuhu..huhuhu....biasalah ya..musim oanas tok aih..nway take care ya...

eVa said...

cik lyndawawa iguana : sik posa mek rtok.. mek kenak makan ubat every 6-8 hours.. dah esok mok keja.. ya mesti mok cepat sembuh.. hehe... tQ linda! take care juak k

Rozana Razali said...

selesema pon ada pertama kedua ea.. hihi, papepon get well soon.. =)

eVa said...

rozana razali : haha utk keterangan saja hehe.. tQ rozana :)

aira ali said...

ksian dya