Thursday, September 29, 2011

get well soon baby mai

pagi awal hari selasa dpt trima mesej dr aisha pukol 1.44 pagi  


" va,mai admitted normah stomach infection"

 terkejut bc msg, sbb sy baru baru bc pukol 5 pagi nak suboh.. sy mmg kalau nak tido hp letak silent.. ( pantang org kacau time sy tido ;D)  so sy reply kat dia lps hantar adek g class kol 9 sy trus g sana tgk anak dia mai n aisha.. suami dia takda time tu sbb ada keja d luar kuching.. kesian pulak takda sapa2 teman aisha.. mak bpk dia n sebelah mentua sibuk bz kerja tak leh stay lama.. kalau malam baru diaorg dtg..

so sampai sana aisha crita mcm mana si bby mai ni boleh admitted, masa kat rumah dia asyik muntah susu.. bila muntah tu bukan muntah mengalir, tapi muntah mcm pancutan fountain... so hantar kat klinik, doc klinik tu ckp mayb sakit gg sbb nak tumboh gg baru.. so balik tapi tak lama bby mai muntah lagi tak henti2.. masa tidur dia boleh muntah lagi.. bunyi mcm nak tercekik .. bila aisha sedar dgr bunyi dr baby coat, bdn bby mai bermandikan muntah susu.. trus lekas pegi normah.. tp lain pulak crita.. doc sorang ckp letak jer pil dekat punggung dia then balik jer.. tp aisha tak puas hati.. sbb dah terok sgt.. sedangkan bby mai muntah berkali2 depan doc tu.. ( sy mmg tak suka doc tu, ambil ringan jer)

so aisha pun kol doc sorang lagi, doc yang sambut bby mai masa aisha branak dulu.. nasib baik doc trus cepat dtg.. dh buat pemeriksaan trus kene admitted.. doc ckp kemungkinan besar bby mai ni kutip benda2 then isap atau mkn apa dia pegang.. so tau jer budak2 umo mcm mai semua nak masok mulut.. so doc nasihatkan slalu cuci tgn.. jaga kebersihan..




bby mai ( baru masok 10 bulan)




bby mai takut dgn nurse.. tgn kene bandage.. sbb nak letak drip.. kecik2 dah kene drip..




manja dgn mak dia.. kesian ayah bby mai takda.. aisha ni pulak dr malam dia bawa bby mai pegi normah dia tak tido2 sehari2.. 




 ni time bby mai baru lps mandi.. so mood oke ckit.. 




nurse minta kalau bby mai ada berak, ambil ckit tahi dia letak lam tabung uji.. utk nak bawa ke lab.. 




sy dan aisha baru lega cikit tgk bby mai tido.. dia ni susah nak tido.. aisha pun dpt rehat kejap.. kesian aisha




bby mai, get well soon my dear.. 
(gamba taun lps)

*** geram nak pakai watermark yang chu buat.. tp pakai laptop adek ni xder photoscape pulak.. kene tunggu dia balik.. (admin)




15 comments:

Iz.Eusof (Abg Stalker) said...

ala kesian baby..bkn tgn je kne jaga kebersihan.brg2 mainan dia pun klu bole cuci/rendam dgn air panas plg tdk pun semggu 1x.brg yg bru beli pun kne rendam dgn air pns jgk+pembasmi kuman sblm bg dia main.bdk2 ske isap brg.

AmirFX said...

Olaterdah.. Semoga baby ya cepat sembuh...

hani apandi said...

kak va, mek geli pat words "lekas" hehe..nyelit juak sia :))

btw, tedah baby mai.kecik2 dah admit & drip.dah muka nya cute lok ! geram mek..tauk sik, kmk ada jumpa kak aisha, husband & baby mai real kat parkson masa raya tek..cantek kak aisha tok tanga real, matanya bulat ! hehe.

My Life's Journey said...

Eva umi dah kembali, 1 jak laptop msuk icu hihi.

Uuuuuu comel giler baby tu, cian nya, hrmmm baby mudah dapat sakit. Mesti bingung giler mak baby kan eva.

Hihi eva ..cute juak ktk ambik taik baby ya ..mcm cdak lab dah upa ktk ya. Clamak gik ya .. ada orang masuk meminang tok ..rupa ktk penuh keibuan :)

[sutera kasih] said...

tedah ngga baby ya..get well soon baby..piluk ngga mian kecik sakit..

eVa said...

iz : ha ah.. betul2.. sbb suma dr sentuhan.. mudah berjangkit.. kene berhati2.. double triple kene jaga kebersihan hehe..

amirfx : yalah tek.. piluk ati ngga nya.. esok mayb nya discharge..

hani : hahaha. aie kenak deng.. ahha

nang cute!ae mena? ahha.. aok maknya nang kck.. gik rupa kedak org dara.. matanya nang bulat.. kedak anime da juak hehe

umi : yeahhh!!! gus2 hehe

aok2 yalah.. mestilah bgg.. kmk gik bgg, pa gik si mak bpk nya..

ahhaha.. cute ndah kmk amik taikbby tek hahhaha

sutera kasih : yalah tek.. jaek ati ngga baby mai.. sian..

[sutera kasih] said...

@eva:
sian ngga bah miak admitted sepital..tedaahhh huhu

eVa said...

sutera kasih : x sanggup dgr nya nangis.. ya piluk ilak hati eyh

Jue said...

Miak nang cpat jak mok mulut mun ada benda di tgnnya. Tp nsb la sikda pa2 gilak hor. Tdahnya msh kecik. Kiut jak upa. Nang rs sik sampei hati jak mun jd apa2

hani apandi said...

eh eh, geli hati :D ttgal indah words hati mek ya :D

eVa said...

jue : yalah tek.. xpat layap kta ngga bby sorang2.. kiut tp berolah.. haha


hani : ahhhah. patut eran jak mek bc.. apa d gelik ya deng hahahah

Redbloodsnow said...

otedahnya va. harapnya cepat sembuh mek doakan. BTW, mek solute dgn ktk maok tlg ambik sampel taiknya. mun mek ka...eeeyeewww! HAHAHA.

so thats show yg mek being not a good aunty kot :D

eVa said...

redbloodsnow : yalah .. rtok nya discharge.. hahahah.. lekak tak kawen lak.. pandey ktk lak.. haha..

Aisha Zaki said...

Thank u all..speechless aisha baca comment2.Alhamdulillah she's getting better,just that she refuse to drinks milk as a normal baby.Maybe mai fobia vomit kot.Doctor Alex said "it takes time.."sabar je lahh..yg mampu saya seorang ibu buat is "pujuk" mai bagi susu..sekarang ni,papa die pulak yg kena..beware out there this virus can harm any ages.This virus from thailand,it may cause from air or water.

eVa said...

urwcom aisha.. happy that bby mai dah balik rumah.. hehe