Thursday, September 8, 2011

rindu mahu kerja lagi

hari ini hari ke 4 dah tak bekerja kat nursery.. tp mmg takkan pegi keja pun kat sana.. hari tu mtk benti sampai sbulan jer.. sepatutnya diaorg minta 2 bulan keja kat situ sbg cikgu taska (childhood provider).. nampaknya tak dpt sbb lps raya sy bz nak pindah rumah, sem baru nak masok dh, dan adek sy pulak xda trasnpot nak ke class.. so family first.. takpa mana tau rezeki kemudian hari.. yang ni pun sambilan jer masa sem cuti.. owner nursery ya offer.. so y not cuba kan.. thx to the owner bg peluang keja kat taska dia.. ;)




































pengalaman keja sbg cikgu taska..sgt sronok n fun.. sbb taska ni jaga umo budak 1 tahun sampai 3 tahun saja.. belom peringkat tadika lagi.. so budak2 baru pandai nak ckp, tak suma word dia paham, kira peringkat bby lagi.. ada yang baru pandai bjalan.. so pembelajaran diaorg tak sama dgn tadika yg lebih kepada akademik.. taska lebih kepada bmain, hanya 2 aktiviti saja tiap ari.. dan utk nak galakkan budak2 lebih independent n disiplin..  cthnyer.. makan ramai2, mkn sendiri pakai sudu, gosok gg lps makan, lps cuci tgn lap dgn kain.. bermain dgn kwn, blaja ekot turn, tak leh rampas mainan.. blaja pakai crayon, main bubble, dan mcm2 aktiviti lagi.. lebih kurang nak perkembangkan motor2 anggota bdn diaorg supaya lebih pandai n lebih berdikari.. suma ni dlm proses diaorg belajar sehari2.. lps tu tghari bagi diaorg mandi, minum botol susu dan tido ptg.. so gitu jer harian budak2... ada yang setghari jer then ada full day sampai 5 ptg... buka dr pukol 7 pagi.. awalkan? yelah sbb segelintir ibu bpa nak turun kerja..

smmgnyer sy rindu sgt2 dgn budak2 kat sana.. walaupun sebulan jer tp dah rapat sgt.. dia org comel sgt n nakal n really really smart!.. kat situ kbykan kanak2 cina n 2 org iban n 1 org puteh.. so sy sorang jer mlayu keja kat situ.. lebih kurang 20 kanak2 kita org jaga.. tak pernah rasa stress jaga kanak2 ni.. sbb mmg sy suka melayan diaorg.. kalau penat pun skejap jer hilang lps tgk kecomelan n tingkah laku nakal diaorg.. hari2 kat nursery muka senyum jer tgk diaorg, gelak tak henti.. hmm rinduu

malangnya tak dpt nak amik gamba dgn kanak2 sini.. dlarang sama skali.. kalau ada event sambut befday pun pakai camera tadika saja.. sbb privacy.. anak2 kat sini ada pangkat dan nama, ada cucu politik, anak tauke company aper suma.. org2 kaya.. dia org tak nak dsiarkan atau d hebohkan...





10 comments:

Nurul Sharmila said...

best nya keja jaga biak kecik.. mun kmk, kmk mok jaga pusak.. hehe btw, ktk stdy cney?

faiz said...

mmg susah rasenye nk jga bdk2 ni kan..

CHU MAJORFLAVA said...

HARI2 KERJA...hehe..panjang cuti ktk??

Hanie_Dew said...

aduh.lawanya owner blog ni. makaseh singgah.

**minat kita sama la kan. best layan citer korea ni sebab dorang cute cute. lama lama bole jadi cute cam diorang. =)

Jue said...

Wah pat ku imagine btapa happeningnya suasana sia aie. Dah la ko mdh cdak ya cute2. Best2. Mesti mcm2 nok dipolah cdak ya =)

Aok nang taska ya sik bole ngambik pix. Smpei nek tok juak cdak ya msh implement hor =)

Redbloodsnow said...

mun gya ktk nang jenis org yg suka ngan miak ow. mun kmk ka....x ada kesabaran mek...HAHA

mek mangah koh...ya xpat jaga miak...hehe

Uchi kay-f @hmad said...

oh sambilan rupe jadi teacher taska!

eva masih study lagi ke? dimane ekk? coz ape?

well gud luck okeh utk setiap yg eva buat for future! hihihi ;)

**tqvm komen blog saya berbakul2
i like it.. molla *-^

eVa said...

nurul sharmila : haha pusak ngn miak best juak d jaga.. suma cute! heeh..mek study kat OUM..

faiz : xdalah susah.. dia org nakal jer.. dgr kata kalau tak dgr kata kiter buat2 mrajuk konfom diaorg pujuk balik hehe

chu : haha.. pjg juak chu.. 2 bulan.. awal october bok stat..

hanie_dew : hee mana da lawa.. biasa2 jer.. nwys thx! n ur wcm.. hehe

hahaha! betul2! lama2 kita pun rasa mcm jd korea.. terbawa2 ekekek

jue : ahah.. nang best jue! suka ilak.. geram gik ada.. adoh2.. nang cair ati ari2 ngga cdak koh.. xpenah boring.. ada jak olah..

aok2 nang xleh huhu.. anak org bh.. takut2 jak nak.. bgs juak..

redbloodsnow : hahaah!! pat mek mejin mun zie ngamok ngn miak.. mesti cute.. miak pun pande tetak ngn zie.. ahhaha..

kay-f : yup sambilan hehe.. sbb course pun mmg kaitan jugak..

yup study kat OUM kuching, amik dip childhood education

hehe.. no problem..sama gak tQ ngn awak sbb komen sebaldi2 hehe.. molla2 hahaha!

ct N honey said...

agak2nya anak orang kaya manalah tu kan?

eVa said...

ct n honey : ntah lah.. hehe