Thursday, October 20, 2011

blackbird fly lomo camera



at last..film sudah sy dihantar utk d scan kan dan develop semalam.. setelah sekian lama film saya tidak habiskan beberapa bulan.. sbb kadang2 tgk mood jugak kalau nak main lomo.. alhamdulillah happy tgk gamba2.. sbb kalau mcm camera digital, skali snap dpt tgk balik apa yg d snap.. kalau tak cantek dapat delete.. tp camera lomo tak dpt.. kene habiskan dulu satu roll film.. lps cuci kat kedai, baru dpt tgk hasil.. so kira venture jugak bila tgk.. unexpected result.. itu yang membuat sy addict nak main utk cuba lagi pakai film lain dr yang lain n test camera lomo yang lain dr lain..  hehe.. kadang2 gamba ada yg tak nak jadi.. dulu penah 2-3 gamba hangus.. dan ada skali tu sampai satu roll semua hangus.. huh frust nak
menangis.. tp cuba lagi.. sbb camera lomo ni mcm2 trick kta kene uji.. tu yang best.. once kta dh biasa dgn camera lomo yang kta pakai, dia akan stick dgn kita.. automatic gamba makin nampak cool n unik..


oke saya gunakan camera lomo BlackBird Fly... (kepunyaan geng saya,wandy.. bukan sy punya hehe.. masih nak gumpol duit nak beli LCA)








 selepas d scan dan di cuci dan burn dlm cd.. rm15... sy pegi hantar kat kedai apollo jalan india street (kuching)



oke.. gamba kat bawah ni sy letak 4 jer.. kira plg oke dr yg len.. snarnya sy tak puas ati sgt.. sbb tak cantek.. yelah lama tak main.. lupa mcm mana nak mek trick dia ya dulu.. idea takda kot..

: using Ektachchrome film :









then gamba2 bawah ni masa mula2 main dulu.. dulu lagi oke sbb masa tu ada otai mcm shichi, wandy (owner analog garage aka lomohunter kuching) , hafriz tlg ajarkan.. kira yang gamba2 atas tu sy main sorang jer tanpa tunjuk ajar..  (belum terer lagi mcm diaorg ) huhu


: using EBX film :  : sama jugak pakai BlackBird Fly lomo ( cuma film berbeza) :











*** lps ni main pakai Fisheye lomo n pakai film black white..




14 comments:

Yui Light said...

Kmk lom pernah main dgn lomo koh...ingin mok main >.<

mimie kamisah said...

best eh.. kmk sebenarnya mok tauk juak koh pasal camera lomo tok. Macam ney kmk mok dapat info nya owh? kitak ada sik source yang mudah untuk kmk yang zero pasal lomo tok.. kira "Lomo for Dummies" la.. hehehhehehe.. anyway, tok first time kmk rasa kmk drop komen kat blog kitak.. hehehhehe.. selalu jadi silent reader jak.. :)

Am said...

Amazing!!!!!!!!
Makin jatuh chenta ngan lomo :D

shichisaeit said...

kmk lom main fed 5 gk..lak boh main toy cmre gk k.. ta main vintage jak ah hehe

eVa said...

yui : main lahhh.. besttt!! ktk dah tauk basic amik gamba juak ya..


mimie : hehehehe.. ada cgek site ya.. lak mek bukak entri ya k ktk k.. alu dummies ndah ahhaha.. senang jak men ya deng..

aie mena.. wah! thx!!.. ;)



am : yalahhh.. mek alu falling in love agik ehheheh


shichi : aok chi.. teringin juak vintage camera d tgn mek tok.. next year kali heheh

Jue said...

Wor wor..kck koh pix2 ya..aku suka nok d flight ngan nok ada empuan cam twin lam pix..raget koh. Klak shoot aku ah!*muka sik malu hahaha

Sbut psl india street molah ku rindu mok kayo2 sia

eVa said...

jue : haha.. juh lah.. dtg kuxh trus snap ktk kat belon ow haha..

yahhh.. dhbrg murah2 jak cya.. rambang mata.. duit mala mtk kuar dr purse.. hehe

Hanie_Dew said...

ala..aku xde bakat langsung nak shoot shoot.

Redbloodsnow said...

nang raget koh hasil gamba camera ya ow. kdk di edit but x di edit pun

eVa said...

hanie : tak perlu ada bakat2.. shoot jer.. rules main lomo ni " don't think just shoot" hehe


redbloodsnow : aok yalah tek. ya mek suka.. trus dr film jakk..

AmirFX said...

Gambar pusak ya kacak... Terkenang ngan zaman dolok.. Time ya mun film dah nak duak tiga snap gik men entam jak ambik gambar janji filem abis pakei.. haha.. Gambar last abis ya kacak.. Nampak jak mata jematan ktk ya...

eVa said...

amirFX : ahhah dolok suka nak snap coz ngabis film nak.. haha.. yahhh.. mata jematan? apa jematan ya?

AmirFX said...

Jematan = Jambatan.. Bahasa kuno lok marek bah..

eVa said...

amirFX : owww... tp mek xpaham mata jambatan ya.. haha.. mek bukan org kuch hehe