Tuesday, December 6, 2011

kucing dan sawan

sering kta dgr manusia kena serang sawan.. tp selepas kejadian semlm, first time tgk kwn kucing saya BJ (beckham junior) terkene sawan depan mata sy sendiri.. masa tu lewat malam, adek2 semua dah tido.. so tinggal sy sorang tgh study kat bawah..  BJ yang dok tgh rilek kat lantai tba2 sawan.. terkejut, terkedu.. jerit2 panggil adek sy dewi.. sy dah panik.. sbb tak pernah tgk kucing kene sawan kan... mula2 ingatkan dia tercekik ke aper.. sbb dia baru lps minum air sblm tu..


dalam 10 saat masih sawan.. sy sempat pegang2 nak sedarkan dia " BJ sayang? BJ sayang? naper nie?? " masih jugak sawan.. adek sy dewi baru turun bawah, terkejut tgk.. dewi ckp kita xdpt buat apa kalau pegang2 dia pun.. dia akan berhenti sendiri.. sedih sgt masa tu..


dalam 25 saat  baru BJ kembali oke.. tp mulut berbuih -buih, kesian sgt..  masa tgk BJ kene sawan, sy minta dewi msg dgn Aisya ( owner BJ ) tanya pernah tak sawan sblm ni, aisha balas, pernah skali.. so bg tau kat dia pasal BJ..  siap mlm tu jugak google pasal sawan, nak tau mcm mana nak selamatkan kucing diserang sawan.. rupanya xder pun.. huhu

then awal pagi tadi dewi BBM eva,





ini dia BJ, beckham junior, comel giler.. tak tau mcm Aisha boleh jaga besar mcm ni.. geram!



 BJ ni suka tido dudok tau.. risau pulak tgk badan dia.. tak sakit ker BJ?




 Aisha hantar BJ kat rumah sy sbb nak mating dgn kucing betina sy, Bella.. dah 2 bulan dah kat sini dan sy rasa Bella dh pregnant!!! yeay! hehehe.. biar BJ rilek kat rumah dulu.. tggu Aisha nak amik.. lama2 pun xper haha..





 sejak kejadian semalam, sy makin sayang pulak dgn BJ.. baru sy tau rasa mcm mana Aisya susah nak lepaskan Bella dulu.. huhuh.. sbb Bella pernah jugak check-in rumah Aisha.. hehe


umie syg,  ada apa2 pendpt or nasihat tentang kucing kenak sawan x? since ktk tauk lebih hal kucing.. need ur help my dear ;(



19 comments:

AmirFX said...

Soh pusak ya gigit batang penyapu saknya sik tergigit lidah dikpun.. Aaaa.. Boleh pakei sik idea kmk tok Amoi?

Abg Stalker said...

sawan babi jak iz taok.hahahah ;D mun terlebeh main nang gitu ya tek.HAHAHA

-anti klimaks- :P

EyqaLuvender said...

owh...iqa baru taw ni...
kucing pon ade sawan gak...

mr_abs said...

aieee. jaik ati kmk baca. tedah, kenak sawan indah pusak ya. aie. jaik ati mek eva :(

yua said...

ala ciannyer kat kucing. 1st time dgr kucing sawan

nurfazilah wahed said...

oootedah lok...mun mek ingat ngn mlut pusak bbuih,tringat mek pusak mek knak racun org sbelah rumah...=( org sbelah rumah x suka pusak..smpe hritok,kmk xnginang pusak agik..

*Vivilicious* said...

sedeh!

pusak kmk pernah sawan. last CNY. sebab nya terkejut bunyi mercum bom. berbuih2 mulut..kejang..

lepas skali nya gia..terus sikpat terkejut nya.mun terkejut..mesti sawan.

RIP Suki.. huhuhu

http://ailurophile-bsr.blogspot.com/2011/02/diary-27-suki-have-epilepsy.html

e F a said...

first time kmk dgr pusak ada sawan indah, tedah lok pusak ya... sawan ya penyakit keturunan ka?? jadi kemungkinan anak bella ada sawan sik?? hurmmm... just wondering...

Redbloodsnow said...

So far nyau mek sik pernah kenak sawan la. mintak buang uras la penyakit ya happen kat nyau mek...hehehe :D

btw, pic BJ no.2 yg tido duduk ya remind me of Olin. nya suka duduk gya. heavenly CUTE! hehe

ciK LyndaWawa said...

kiut pusak ya lok.......gebu..=]

EyanaNoorAzlan said...

ngeeeee..rasa nk cubit2 pp meow yg baring2 tu..

My Life's Journey said...

Huuuuuuuuuuuuuuuuuuu cian BJ .. Hrmm kucing sawan .. kalau pada pendapat umi .. bile kucing demam berminggu2 ..murum ..mudah dapaat sawan ..selepas di suntik pun boleh dapat sawan .. tapi umi c pasti knk nya jadi mcm ya.


Hah ..mcm tok eva, minggu depan kmk gi klinik, lak kmk tanyak doctor mau?


Cian BJ ..Knk tanyak docto ya .. selalunya kucing sawan boleh mendatang maut ..kadang2 nya gigit jari dikpun sampai putus ..hrmm

My Life's Journey said...

Geram eh tangga muka bella gan bj ya hihi :). Cute miuttttttttttttttt glak!!

Aisha Zaki said...

bj mama love you!miss you boy ! bj pernah gugok dlm cage 3 tingkat awal tahun tok tek.Kan nya suka tdo dudok ats sekali,so nya tergugok since that nya pande sawan tp sik selalu.Pernah embak pg vet,doctor said that nya perlu d berik ubat drop which is everyday.

L@dyKichiMachiko said...

tedahhhh juak si BJ ya..bila baca entry tok bok kmk tauk yg pusak pun bleh kenak penyakit sawan juak duhal.

L@dyKichiMachiko said...

tedahhhh juak si BJ ya..bila baca entry tok bok kmk tauk yg pusak pun bleh kenak penyakit sawan juak duhal.

norzul said...

ktk keja kat sri keria kah? boleh bagi contact number dak tadika sri keria? sampei ari tok sik dpt2...

eVa said...

norzul : sory mek xpat engkah no ctok.. tp ktk dtg on 27th ada bukak office.. time tok office xda bukak sbb cuti skolah.. ktk boleh 27, 28hb disember tok klak..

alieya syamieyra said...

Roses bru jerk kne..myb sawan gak kot..tp kiko 2 baby ag..lam 2 bln agknye..tbe2 bdan dye kjang n bbueh..roses xtaw nk wt pe..trus bg air klapa,,bg mnum,,pas 2,,bru nkpk ok..tkot gler,,ble kiko kne cam 2..