Thursday, December 15, 2011

masalah kucing dengan jiran



baru jer nak buat post happy, tp masalah pagi ni dtg pulak.. hmmm.. baru jer pagi sy nak sidai bj, atok jiran sebelah tiba2 panggil soh dtg ke rumah dia, so sy dtg jer sebelah dgn perasaan curiga... sy dpt rasakan mesti ada yang tak kena ni.. bila dia tunjuk tanaman bunga dia, mata sy tba2 terpandang tanah dia ada pulak kat luar rumah sy, baru prasan.. mcm mana boleh tanah tu ada kat sana.. jadi atok tu minta maaf sebab dia yang campak tanah tu ke sebelah rumah sy..


rupa2 nyer dia naik angin pagi tadi sbb kucing sy berak kat tanaman dia.. so dia pun naik angin campak tanah dgn tahi kucing kat luar rumah sy.. nasib baik tak kena kreta.. sy pun minta maaf kat atok tu sbb kucing sy rosakkan tanaman dia.. dalam hati sedih sampai nak kuar air mata tp tahan jer.. atok tu dah tua.. syg sgt kat tanaman dia.. sy faham perasaan tu.. tak tau mcm mana nak buat dgn kucing sy.. :(


hati berbelah bahagi, nak jaga hati org jiran sebelah.. tak suka menyusahkan org.. tak nak jadi masalah org.. hmmm..





10 comments:

Farrah MF said...

kena buat potty training utk kucing nih. saya dulu, jiran sepak2 kucing saya sebab suka manja2 kat kaki dia...last2 kucing tu saya kuarantin dalam umah je.

zahidahwahid said...

latihkan pusak ktk berak lam jamban....
*kmk pun sik tauk juak, sik ada nginang pusak.... >.<

IntaNBerliaN said...

susah jugak yer... yg berak tu kucing kita pulak... nk kne ajar kucing tu berak jauh2 ni.. hihii

btw, awk ada amik kusus knak2 ke... blhla berkongsi ilmu tu dgn saya yer.. hihii... sy mmg berminat nk tahu cr didik ank ni..

Uchi kay-f @hmad said...

kdg2 kite korbankn ape yg kite suke eva!

kesian kat awk tue...dia pun klu boleh xnak sshkan sesiapa ekceli bab2 kucing berak ni kan..hurm..so solusi terbaek "forgive n forget" iye eva!

My Life's Journey said...

Hrmm cian kitak eva .. kmk faham perasaan kitak ya .. mcm tok jak ho .. kitak bagi jak cdak main lam umah .. engkah lam bilit ka ..engkah pasir sekali ..


mun mau bagi nya main sekali sekala ..kitak temankan cdak ..takut nya gelayo gi umah atok ya agik ..


mun nya marah msh ok..jgn nya culik pusak kitak jak .. kmk tau sebab kmk dah kenak banyak kali oleh jiran kmk dolok ..cian miaw kmk :( .. cda tempat bergantung makanan :(

AmirFX said...

Atok ya engkah lam kandang.. haha.. Just kidding.. Smile Eva.. Mun susah2 ktk soh orang adopt pusak ktk jak... Ada masa ktk ambik balit....

merahitujambu said...

selalany jadi macam ni..pasal kucing jiran bermasam muka..cian kt kucing tu x salah..nk salah kan tuan x adil laa kan..ermm..cian kucing awok

Redbloodsnow said...

sbr jak la eva. tedah ktk dpt jiran kdk ya. pusak apa lah di tauk cdak. ya namanya org tua ya tua² tembatuk tp xda akal..haaa hambik! hehehe.

kes ktk tok teringin terus mek ngan nyau mek nama peyjul. ktk muak juak nya buang tanah bertaik kat luar umah ktk.

mek pun, alu di racunnya rumput (coz peyjul selalu makan rumput cdak n berak)...dtg lah pejul alu mati keracunan nya. pulang ke umah mulut buih² bersama² dgn rumput² keluar dr liur nya

tedah mek diat aie. ternangis² jak kmk

eVa said...

farrah MF : ow ye ke.. hmm sedih lah benda mcm ni.. x dpt nak letak dlm rumah sbb dah ada kucing lagi dlm rumah


zahidah : haha xpat.. byk ilak pusak dlm rumah.. ingat tek luar pande2 berak tanah luar rumah tok..


intanberlian : itulah.. hehe.. sbb tanah org sebelah lagi baru.. kucing pun suka haha

ow ye ke.. tp masih blaja lagi kak.. byk kusus kene g.. nanti share2 yer ;)


kay -f : itulah.. xper.. nanti tgk mcm mana.. nak ajar ckit kucing2 sy tu.. hehe


umie : yakah.. lak coba.. masalah nya mek tok x suka kuar ilak rumah.. suka terperuk lam rumah ehhehe.. kuar time merik makan, mun sapu2 luar rumah tym ya jak bermanjak ngn cdak


amirFX : hahahah gila ktk.. tua dah atok sebelah.. ada darah tinggi.. mati kita.. hehe.. tggalah gne rupa huhu


merah itu jambu : hmm ha ah.. kan susah jugak.. huhu


zie : ahahahah.. aie tedah juak peyjul.. kedak kes mak mek d rumah nun, pusak mak mek berbuih sbb blakang ya nyembur racun.. adohey..

bmnsolution said...

Salam cik. Kalau kucing liar atau kucing jiran yg membuang memang sakit hati cik. Mungkin saya boleh share satu petua atau produk yg mungkin dapat membantu masalah kucing kencing & berak ni. Cik boleh cuba gunakan produk penghalau kucing "stray cat repellent" dari Jepun ni. Letak je produk ni, ia akan keluarkan bau yg jadikan kucing gelisah & lari. Yg penting murah, senang & tak seksa binatang. Boleh tengok detail produk ni di website ni http://www.tenringgitshop.com.
Harap dapat selesaikan masalah semua. Tq