Thursday, January 26, 2012

berus gigi dan listerine



selamat pagi ! sudah gosok gigi? guna listerine? saya belom lagi.. skrg tgh habiskan minum air suam dulu sebotol baru nak gosok gigi.. mau telan semua enzim2 dlm mulut.. kasi awet muda katakan.. tp tetap tua jugak :D



Berus Gigi



hari ni tak sabar nak habiskan air suam ni, sbb nak pakai berus gigi baru.. yelah.. sudah 3 bulan pakai yg lama kene tuka yang baru.. kebanyakan pakar doktor gigi sarankan tukar berus gigi baru setiap 3-4 bulan..  tp tgk lah kalau bulu berus gigi tu mcm penyapu rongak, mesti tukar.. nanti dah tak berkesan nak buangkan plak dr gigi dan gusi.. sy biasa beli Oral B rm 10.. mcm beli relod.. warna yg terang menjadi tumpuan, mesti berlainan warna dr yang lama.. tuka mood ckit.. baru bersemangat.. :D



lps tu kalau lama2 pakai sbb terlalu sayangkan berus gigi yang nampak comel dgn warna yang jiwang2 tu sbb nak sama dgn berus gigi couple, baik jgn, nanti berus gigi tu dah kena jangkitan bakteria dekat celah-celah berus.. kang gigi dah tak comel lagi..  mana tau dalam tak sedar, berus gigi ada pecah kat tepi dia, tengah gosok2 gigi tba2 tersangkut, terpatah dua pulak.. weyhh betul tau.. ada dlm movie..  oke cukup dgn terpengaruh dlm tv.. ;D
jgn lupa berus lidah skali, sbb ia boleh mhilangkan bakteria yg blh menyebabkan nafas berbau..


Listerine



lps gosok gigi, sy mesti pakai listerine.. nak tambah haruman segar di mulut kasi mulut kta rendam dgn listerine..  biar kumur lama sikit sampai mata mengalir sbb mcm terbakar dlm mulut.. biar hilang rasa tergigit tu baru buangkan balik tp usah risau, sbb skrg kan ada listerine pelbagai rasa dan warna.. tp saya suka warna coklat tu.. lagi pedas di mulut lagi BOOM!!! mata pun tak mengantuk sgt kena listerine..


dulu mendiang nenek sy mmg pakai bertahun2 sehingga bila umo dia tua (meninggal umur 85) langsung mulut dia xda bau bila bercakap.. serious sy ckp.. ingat berus gigi kena letak berdiri dan jgn rapat sgt dekat berus gigi yang len.. dan biarlah ia kering...tp lebih elok jumpa dentist setiap 6 bulan.. tp sy tak rajin sbb mungkin lupa kot..;D sebenarnya takut sgttt~
** semua gamba dr sumber google


Kayu Sugi / Kayu Miswak


 bersugi adalah sunnah Rasulullah..yang ni lagi lebih afdal, semua tahu byk kelebihan kayu sugi kan, pernah skali pakai tp sy belum ada kekuatan nak amal tiap2 hari.. huhu.. 

"Rasulullah s.a.w bersabda : "Jadikan bersugi itu satu amalan, kerana ia menyihatkan mulut dan merupakan kesukaan kepada Maha Pencipta". (Riwayat Bukhari)"


semasa terkandas dlm kapal terbang balik dr tanah arab, sy terpegun seorang pramugara arab sedang bersugi, terus sy tangkap gambar.. sbb jarang jumpa.. perasaan apabila melihat tu, "eyhh org tu ada kekuatan nak amal bersugi, depan public lagi tu, kira macam bersemangat tengok.. moga2 sy ada kekuatan nak amal.. ;) ayah jer yg pakai kat rumah.. hehehe




oke the end..
sekadar berkongsi..
mind to share ;)



17 comments:

My Life's Journey said...

wahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh!!!!


best la baca entri ni ..tapi part kumur gan listerin ya sakit bah deng ..tahan kitak ooo ..chayok!!!


lak kmk try gik ..ingin juak mau bau mulut selalu segar :)

Phat said...

tq for sharing ya

shark said...

dalam proses nk try test listerine tuh..
sugi tu mungkin slow..
sbb x jumpa kayu sugi..
tp ubat gigi sugi pernah pakai:)

AmirFX said...

Bapak kmk pakei kayu sugi juak.. Anaknya pakei berus gigi biasa2 jak.. haha...

Redbloodsnow said...

va, cute li jak k ngantong berus gigi ya aie. ingin mek nk ada wak

fathiahRAIHANA said...

wah org tu bersugi tengah2 org gitu :)





suka header tuu, cantik ^^

Nanan said...

kmk mseh dlm usaha utk mbiasakan dirik mnum aek suam bgn2 tdo. tp mala lupak jak2. hehe. nice one kak eva! thanks for sharing :)

Amni said...

abang kmk pakey kayu sugi.. kmk try.. tapi semangat nya kejap jak.. heheheh.. tp nak berus gigi berdiri ya kmk sik tauk.. lepas tok praktikkan.. kmk jumpa dentist 6 bulan sekali walaupun takut.. hahaha..

Semut Senyum said...

nice blog! nice entry!

Cik semut pernah try listerin tapi mcm tak pandai guna je... sbb bila berkumur mcm nak tertelan listerin tu... 6bulan mesti gi check gigi.
doktor pesan, gosok gigi malam biar amik masa 5 minit. gosok gigi malam lebih penting.

Hanie Dew said...

aku pun suka pakai oral B.tp kadang pakai darlie. sebab kale die comel comel gitu. dan listerine memang best. lagi pedas lagi rasa segar. part paling best bila kuarkan air mata. thrill kan. hahahahha..

aku tak pernah try lagi nak bersugi. apa rasanya

HeNRieTTa JoSe said...

Kayu sugi blom jumpa..listerine pkai kdg kala jew...coz xthn...rasa cam putus lidah...huhuhu....

nasha sanza said...

kalo pakai braces macam mana pulak...??hehe..sharing is good teaching!! love this post!=)

teha said...

xpenah gune listerin sbb takot tertelan.. haahha !

ciK LyndaWawa said...

sejok bila makey listerine eh...=]

Yumida said...

listerine pnh guna..x tahan..kuat sgt...skg guna colgate jer..

A'ishah Kamaludin said...

Suke sangat entri ni..

Sebab saya pun sangat concious dengan gig sendiri sebab semakin tak rata

Biasalah org dah tua, siap dah beranak pinak ni memang senang gigi nak patah riuk..

Kat rumah sendiri memang listerine setiap hari, tapi kat rumah umi kadang2 je..

Sugi? Belum lagi.

Lagi satu floss.. Tp jarang2 gak..

[sutera kasih] said...

kmk pun sik penah besugi mcm ya..sik skt ka owhh? kelak kta try deng hehe