Sunday, January 15, 2012

bunyi deruan dr langit 2 pagi


bgn pagi hari ini mcm biasa cari raba hp dulu nak bc twitter mcm bc newspaper.. then terbc twittter dr kwn sorang Talia




 dia ckp ada bunyi mcm snoring atau bunyi berdengkur sgt kuat d kota samarahan kuching.. tak brapa dekat dgn rumah sy.. 1jam lebih dr umah eva kalau nak pegi sana... so talia suroh bukak news online..






"“It was around 2 am when I was awoken by a strange sound. It was a loud hushing sound,and quite similar to someone snoring"
 "“I immediately got out of bed and went outside of my house to see what was happening. The feeling was a chilling one. I could not establish where the sound was coming from … it was as if something coming from the sky."
Read more: http://www.theborneopost.com/2012/01/15/rumble-in-the-sky-over-samarahan/#ixzz1jUEV84pD


so boleh bc kat link tu..


bila first eva bc kat twitter sblm on9 bukak newsppr, eva trus terpikir Yajuj Majuj???.. masyaAllah... kwn eva ada bg tau "Sama bunyi mcm kt rusia..mcm bunyi bnda dlm perut bumi meronta2 nk kuar.....subhanallah.." then huzey msg dgn ayah kat miri, ckp ada tak dgr brita ni, ayah ingatkan bunyi sangka kala.. masyaAllah..

trus sy dgn huzey search kat on9.. bukak youtube.. padahal dr tahun lps benda dah berlaku.. first in Rusia 19 may 1997.. dikatakan bunyi lebih kuat dr ikan paus





one of these sound the BLOOP was heard over 5000km away. scientist speculate that an animal caused the sound.
however, the radius, it must be larger than the blue whale, the largest animal on earth..


di Poland pernah berlaku jugak


drammen in norway, jauh dr bandar..



yang ni sampai masok news UK



dan last video, antara tempat yg pernah kene..same sound..





oke some said sampai ckp kenapa terjadi di samarahan, kuching in msia.. tempat terpencil..jauh dr denmark, brasil, UK.. naper tak kat tempat kita, wah ckp besar sampai nak sgt ke dgr.. jgn minta..  depends on u.. org yg mendgr sendiri tahu apa rasa..and automatically what are they thinking of.. kta yang x kene jgn sampai dpn mata nak dgr.. baru percaya.. alhamdulillah kta x mdgr.. its show warning to us.. saya pun takut weyhhh..

lps tu ada dlm satu bedio ckp takut mayb bunyi hon kapal besar, boleh dikatakan ya jugak kan.. but well, nasib baik tempat kita bukan byk ada kapal slalu bunyi hon, mana tau asyik bunyi hon kapal besar tak tau pulak bunyi betul2 dr tempat lain.. uknown sound


just want to share.. "believe or not  its your freedom to do so".. ni adek laki aku huzey ckp haha..

oke enough said.. just sharing.. no emo or hard feeling.. smile :)

*best jugak buat research hehe.. nth betul ke tak korang cari sendiri.. ni jer sumber dpt.. hehe..
xtaulah kalau sama tak bunyi dgn bunyi samarahan.. kalau xsama pun..  utube yg sy bagi tadi.. menarik jugak dgr.. ada benda bunyi yg sama dr tempat2 jauh kan..

**hanya utk peringatan diri sendiri






UPDATE : eva kene tag.. so letak je kat sini.. setiap org ada pndpt sendiri.. mayb jugak or tak..

salam,seapa yang ada dengar bunyi plek2 especially from kota samarahan,here's an article for good read:

Immanuel Velikovsky explains the likely origins of these mysterious sounds in his book “Worlds in Collision”. He states “Earthquakes are often accompanied by a roaring noise that comes from the bowels of the earth. This phenomenon was known to early geographers. Pliny wrote that earthquakes “are preceded or accompanied by a terrible sound”. Vaults supporting the ground give way and it seems as though the earth heaves deep sighs….The eruptions of volcanoes are also accompanied by loud noises. The sound produced by Krakatoa in the East Indies, during the eruption of 1883, was so loud that it was heard as far as Japan, 3,000 miles away…”

Velikovsky theorized that around the time of the Exodus,the earth was disturbed in its rotation by a near-passing comet which caused numerous upheavals. Many contemporary descriptions from around the world describe strange sounds: “the sky and the earth resounded” said the Midrash. “Loud did the firmament roar, and the earth with echo resounded” says the epic of Gilgamesh. In Hesiod “the huge earth groaned” “the earth resounded terribly, and the wide heaven above”. The passing of the comet also produced “trumpet like sounds” Homer states “The whole earth rang, and round about great heaven pealed as with a trumpet”.

We have recently had comet Elenin and others pass close by the earth and many observers, such as innuit elders, have noted in recent times that the earth seems to have shifted on its axis. Perhaps a resulting twisting of the strata of the planet is the source of these mysterious sounds.




"2012" what do you expect 



34 comments:

KiKiHanakO said...

subhaAllah.. kuasa Allah..

kelak mek tanya akak mek ada sik nya dgr bunyi ya. akak mek bermalam di k.smarahan mlm tdi

Anonymous said...

takut eh, mcm lom sedia gik tok, maseh bnyk mok di polah.. huhuh

apix said...

ish2 .. nak sruh kita bertaubat lar tu .. hurmm .. kiamat dah dekat sangat dah nih .. subhanAllah ..

milasharmila said...

really?? kmk kat samarahan la tok.. xda mek ngr bunyi.. maybe sbb dh tdo kowt.. huhu ayooo.. seram bila baca news tok tek... huhu

normi nieza said...

masyaAllah...takutnya....

EyanaNoorAzlan said...

aok eva, ada mak gerek kmk cita ariya..
nang bena cita ya..jiran cdak pn dgr bunyi ya..kuat, seram mek dgr cita ya..smpe nk dekat subuh org baca al-quran baru hilang bunyi..

CHU MAJORFLAVA said...

kadang2 susah diramal nak dear.gkpun bumi kita nang dah tua juak.

ZILA JACLYN said...

wallahualam. cma ALLAH jak tauk apa benda ya.

Cik Bunny said...

pernah dengar pasal tok. kmk harap kejadian ya x berulang

AmirFX said...

Sikit gik nak terkejut nengar bunyik dari first video ya... Tetiba lupak ngecik volume.. Nway, sekda juak kmk dgr koh.. Kmk kat area samarahan juak malam tadik... Tapi nampak la awan malam tadik ada pelik jak rupanya.. Kedak awan nano..

Anonymous said...

Nak tanya sikit: Ada nampak awan pelik tak? Ianya dipanggil chemtrail. Itu tanda2 HAARP.

My Life's Journey said...

Hrmmm rasa takut kmk ..kmk tahun lepas da buat entri pasal yajuj majuj ya ..mun difikir memang seram dan meyayat hati

Original CikTeddy said...

amaran Allah spy kita lebih tingkatkan amal pdNya..jgn tnggu nk kiamat bru nk btaubat..sama2 lah kita =)

miss manis said...

rasa mcm ada jak mek denga bunyi ya..cun2 tym ya kmk stayed up late cos study..sa plek juak nenga bunyi tym2 gia..ingtkn mok ujan ka apa..x juak mek lalek..Subhanallah..akhir zaman tok eh..bila2 masa jak..

Anonymous said...

Rasanya kmk da terdenga bunyi ya koh. cun2 malam ya kmk stay up cos nak stdy..pelek lah juak denga bunyi ya tym2 cmya..k nyenang ati dikpun..anggap jk ari nk ujan..x sangka la jd issue cmtok..Subhanallah..

Adam said...

moga diselamatkan dari seksa Nya

Anonymous said...

kwin cpt2 r cmni

Anonymous said...

baru dngar td........tp bnyik sngat kuat....bkn bnge api...guruh...or wateva.......tp bnde yg xpnah dngar.....sngat kuat......lbeyh dr 2 mnet.....smpai org hotel cncorde pon leyh jngok kluar nak nengok....tp xsme bnyik cm kat vdeo2 nie...bnyik nie...mcm apew tah...mcm guruh kot....tp kuat lg....n..laen cket....yg pasti...skang nie mmg x ujan..cuace ok....tp mmg mndbarkan lar time bnyik kuat 2 dtg.....

budak penjara said...

yakjuj makjuk mmg akan muncul..tpi bila, hanya allah saje yg tau..apa2 pon, kiamat sudah hampir..bnyk petanda bencana alam.. klu ko nk tau jelas tentang yakjuj makjuj, ko baca buku tajuk "yakjuj & makjuj| bencana di sebalik gunung" yg di tulis oleh muhammad alexander

budak penjara said...

lg 1 nk cakap..header baru ke??ok la..cun..haha

Anonymous said...

i m staying in samarahan, i heard it..bukan saja on 11 and 12, friday and saturday mlm (around 2.30am), dua2 mlm i woke up terkejut bunyi apa..mmg rasa pelik and i tot mcm ghost ke apa... but mmg rasa pelik. macam2 bunyi dengar and you got no clue what is it exactly...

Anonymous said...

korang ni takut kat bunyi ke takut kat Allah?

eva said...

cik anonymous : "korang ni takut kat bunyi ke takut kat Allah?"

---> cik ataupun encik, bukan takut bunyi.. tp takut dgn Allah murka pada kita.. smua benda sbg tanda amaran... automatically kita takut dgn Allah.. trima kaseh..

RaMa-RaMa Fareeza said...

ngutik....

Adam Malaysian Idol said...

masyaAllah .... ngeri eh ...

ya maksudnya bumi kita tok nang dah terlalu tua dah koh ...

Allahhu akhbar ...

Rawlins Ichigo Takashi Lutz said...

Singgah membaca entri
Takutnya
www.byrawlins.com

Azuan said...

Seram gak bunyinya.. kuat lak tu...

Anonymous said...

mohon share ya. saya minta izin.. saya nak gtau kengkawan saya. Tq.

Anonymous said...

mohon share ya..

eva said...

cik anonymous : boleh.. xda masalah :)

Hanie Dew said...

kecoh jugak semalam pasal ni. subahnallah. kecut perut. amran daripada Allah kepada manusia. kan akan ada satu bunyi yg akan menghancurkan kita sekali dan tinggalkan beberpa kerat ke manusia. then ada beberapa tanda lagi lepas sebelum kiamat besar.

apa apa pun manusia takkan tahu bila semua akan berlaku. hanya Allah Maha Mengetahui.

kita ada banyak pandangan yang berbeza beza. dari segi kepercayaan agama masing-masing atau ideologi saintifik.

soooooour said...

ssh nak kata....

syafiq hack said...

SAYA RASA DAJJAL LAH. SEBAB DAJJAL SEKARANG SEDANG MENUJU KE BUMI. INI TANDA-TANDA KIAMAT. ASTAGHFIRULLAHALAZIM... YA ALLAH, JANGANLAH ENGKAU PENDEKKAN UMUR BUMI SESUNGGUHNYA AKU INGIN BERTAUBAT KEPADA MU YA ALLAH ... ADA SALAH SEORANG USTAZ YANG BERITAHU SAYA BAHAWA BUMI PUN ADA UMURNYA, APABILA SAMPAI TAHAP UMURNYA, MAKA HANCURLAH BUMI KITA INI. DALAM AL-QURAN PUN ADA SEBUT.

[sutera kasih] said...

ada kmk dgr isu tok..takut jua dgr huhu..

apa2 pun, wallahualam..peringatan utk kta smua deng oh..