Monday, January 2, 2012

segmen YY I mengapa saya Berblogging

baru jer buat entri satu peraduan tadi, eva kena tag lagi oleh si cantek manis A'isha Kamaluddin.. hehe.. trima kaseh tag eva yer.. eva kena buat jugak kalau org dah tag.. sbb bukan senang org nak ingat blog kita balik kan.. sgt hargai ;) kira mencabar jugak segmen ni.. mcm soklan cepu emas.. takut pulak nak jawab tu.. hehe..

segmen d anjur oleh sorang blogger yang eva baru kenal iaitu yanayassin bgslah ada segmen gini.. sbb dr segmen bertag mcm ni dpt kenal isi hati blogger baru.. thumbs up to yanayassin ;)

jom trus ke segmen Mengapa Saya Berblogging... sblm sy jwb utk segmen tu eva bg mukadimah ckit.. chewah.. bahaha iklan kejap ;p ..

.oke nak tau naper tadi sy ckp takut nak jwb.. sbb kira sensitif jugak tau, sbb org kdg2 slalu mempertikaikan apa niat org buat blog ni.. femes? duit? syok sendiri?main2? sbb pernah seorg bernama Anonymous entah dr planet mana, pernah ckp blog eva syok sendiri.. so kdg2 eva tanya diri sendiri apa sebab eva nak blogging.. jom eva trus jawab utk segmen ni



klik sini utk join segman yanayassin


Mengapa saya Berblogging?

1. dulu2, 2taun yang lps eva ada blog tau..blog tu eva ckp srwk jer.. layan sorang diri.. lebih byk kepada emo2.. sbb tu blog eva kaler itam semua.. mcm org berkabung.. takut pulak org nak singgah..  hishh malu sgt bila bc balik.. tp lama dah delete dah.. so niat blog masa tu hanya bermain.. niat kosong.. syok sendiri dikatakan..

2. skrg blog eva makin serious.. sblm blog ni muncul, ada satu blog  mbuatkan eva suka dan tba2 rasa nak buat blog.. iaitu hanis zalikha.. mcm sronok jer bila dia letak gamba dan post apa yg dia nak postkan..kira mcm sharing the moments.. eva suka cara penulisan dia.. even panjang tp tak boring.. so muncul lah blog eva.. tp eva tau blog eva tak sehebat blog hanis.. hanya sebagai guide n semangat utk blogging ;)

3. sy blogging sebab nak jadikan blog ni utk org bc.. lebih2 lagi org terdekat mcm adek bradek eva, kwn2 rapat.. kdg2 eva mcm tak terucap nak bg tau diaorg apa rasa eva dgn diaorg dalam satu situation, so eva post kat blog.. hopping that diaorg bc.. then happy utk membaca

4. masa baru mula2 blogging dulu, eva mmg takde niat sampai nak org bc blog eva,... sbb eva MALU sangat2..serious! eva malu nak org bc blog eva.. sbb automatic dlm fikiran eva "engkau letak gamba utk syok sendiri eh? nak tunjuk2 org eh? sbb tu kdg2 eva down kejap.. 2-3 kali fikir ckp takyah lah nak blogging gini2.. sana sini org kutuk..

5. tp setelah berbulan2 ke bmggu2 ke sehari2 org dtg bagi komen, tba2 rasa blog eva sgt dihargai.. dr situ eva ada semangat nak blogging.. then eva singgah bc blog2 diaorg.. dr situ eva dpt bc life diaorg.. kdg2 life diaorg eva jdikan iktibar... kalau yg bagi info share2 tips, eva akan share dgn kwn2 ataupun postkan.. mmg sekadar utk sharing..

6. adakah sy berblogging kerana hendak dpt duit dr iklan nuffnang? mula2 masa buat blog, kwn eva ckp letaklah iklan nuffnang mana tau dpt duit nanti sambil berblogging.. so eva ikut jer kata kwn.. excited.. siap suruh dia tlg yang letak coding.. sbb bab2 gini eva mmg lembap ckit.. hehe.. then lama2 eva dah tak cek lagi brapa nuffnang.. tba2 rasa malas.. xper nanti 5- 10 taun baru cek haha

7. utk cari follower? jujur! yup!.. kira mcm sijil dlm satu blog.. automatic org masok blog mesti biji mata korang tercari2 tgk brapa follower dia, sapa follower dia..  pabila satu blog tu byk follower, terfikir mungkin ada entri2 best utk dibaca... kalau ckit follower, mesti dia kurang update atau dia mmg tak serious sgt nak berblogging...so depends pd pembaca2.. lain org lain citarasa.. nak kutuk ker nak puji ker.. itu hak dia.. yg penting blog jer lah pa korang nak.. usah pedulikan.. blog free maa.. org kutuk, ckp trima kaseh, org puji hargai lebih

 tp eva pegang pd prinsip, follower tak penting (eyh tp penting jugak haha).. sbb SILENT READER tu misteri lagi. .hati2.. sbb diaorg comel.. ehehhehe



oke habis.. makkk aiiiii.. panjang benoooooooo... sungguh menakutkan... minta maaf entri pjg sgt, ayat pun tunggang langgang ckit.. hehe... sbb jarang eva nak bg entri pjg2..  hehehe.. byk lagi sbb.. tp yang ni jer kluar dr otak.. penat sehari2.. hehe

TAG


TALIA si comel ( polah k dear hehe)






9 comments:

!! YaNa YassiN !! said...

Dalam berblog tak de undang2.. kita boleh share apa yang kita rasa. Dulu YY pun segan gak,.. ada ke yang nak baca Blog YY,.. tapi lelama, YY tahu, ada yg membaca cuma jadi silent reader jer,..sebab YY pun selalu jd silent reader. Happy blogging dan salam kenal di alam Bloggingg yaaa.

missnadira said...

hehe.lagipun memang dah nature perempuan lebih expressive dari lelaki..tapi sekarang lelaki pun dah banyak yg berblog juga..:P

whatever it is..pedulikan anonymous semua tu..buat apa yang kita suka asalkan kita tau kita tak buat salah..:P

Balqis Azhar said...

follow blog ni k..

huhu ^__^

jom melawat blog balqis pulak :

Uchi kay-f @hmad said...

baru kutahu mengapa si dia berblog..hihihi ^_*


psst,terima kasih cik eva atas nasihat yg sungguh menusuk kalbuku...


esok dah start mengajar kan? ok good day to work...

A'ishah Kamaludin said...

mane ade syok sendiri bile post gambar2 kt blog. aishah selalu tunggu eva post gambar korang kat sini. mengubat rindu pada korg adik-beradik... hehehe

Siti Aisah Monir @S.A.M said...

keep on blogging!!!...i like ur blog...peduli apa org mok padah...hehe

budak penjara said...

ye ke org tngok followe dlu??ak tak pon..sbb tu follower ak x ramai..hehe

AmirFX said...

Dah addicted juak ktk nektok ooo.. Haha.. Gud2... Will support ktk Amoi! haha.. :p

My Life's Journey said...

wahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh seronok umi baca jawapan dari dear tau .. apa yang dikatakan oleh dear ada juak yang kmk fikirkan dulu hihi