Wednesday, January 11, 2012

STAY AT THE CORNER



semalam janji nak crita pasal budak dlm class eva kan..


kes satu : break time.. waktu rehat ( eva campur bahasa k, mostly dlm class speaking walaupun budak jawab bm)



10.30 am :  seperti biasa,16 budak comel berebut mengambil beg masing2, dudok di tempat sendiri dan mengeluarkan bekalan makanan mereka yang comel.. ada yang show off dgn kwn dia ckp "sy bawa ini itu ini dan itu".. cocorunch, mee indo, kropok. nugget, nasik grg, mee hoon, roti bersalut peanut butter, roti gardenia..





then eva ingatkan diaorg.." REMEMBER, WHILE U EATING NO TALKING, FINISH ALL THE FOOD.. IF U R FINISH LET ME SEE FIRST UR CONTAINER, IF U CANT FINISH, OR FULL TELL ME FIRST THEN U CAN KEEP UR CONTAINER..  budak2 semua anggok2 kepala.. so mula lah diaorg menikmati makan yg dihidangkan oleh ibubapa dgn penuh kasih syg..


then baru giliran sy dan miss anas ambil bekal makanan, dudok depan tak jauh dr budak2.. sambil makan, tgk2 diaorg.. sedang saya makan, mata sy tak lps pandang pada sorang budak( nama xnak sebut) ,sblh tgn dia pegang roti sblh lagi tgn, jari dia main calit jer dekat inti dlm roti dia, so saya ckp, " habiskan roti tu" dia anggok.. so x lps 2 minute sy letak balik bekal mknan, eva pegi tgk budak tu, dia dah kemas2kan container dan masokkan ke dlm beg..


so saya tanya " ALREADY FINISH? dia anggok,  "LET ME SEE" sambil nak ambil beg dia nak cek betul ke tak habis sbb cepat betul jer dia habiskan.. main telan ker apa.. tp budak tu tahan beg xnak lps.. so mmg ada yg tak kena.. trus sy tarik pelan2 then dia lpskan.. kluarkan container dia, cek, kosong.. kluarkan botol dr beg, rupa2 nya roti yang dia main2 tadi dia campak dlm beg.. 2 roti 4 nugget dia campakkan semua..


so sy tanya miss anas.. sbb saya tak brani nak ambil tindakan apa2.. masih baru lagi.. so miss anas tegor "y u tell lies????" berkali2 tanya.. dia tak nak jawab.. sampai lah dia menangis.. miss anas trus " STAY AT THE CORNER".. ( ini hukuman biasa dilakukan sekiranya budak2 buat kesalahan, bagi beberapa minit lps tu tanya balik apa kesalahan) so lps budak stay at the corner beberapa minit sambil menangis, miss anas panggil dia depan2 budak2 lain.. sbb dah nak stat blaja subjek lain.. miss anas tanya " WHY I ASK U TO STAY AT THE CORNER JUST NOW? sambil nangis, tak jawab.. so miss anas jawab " BECAUSE UR TELL LIES TO TEACHER EVA.. ( tba2 rasa besalah pulak saya) hehe.. kesian budak tu..



then miss anas tanya, " did teacher anas teach you like that"? dia geleng kepala.. did ur friend teach you? dia geleng kepala.. so who teach you??

abang saya...  



ha?? ur abang?.. tell ur abang that is not good" ekekeke sy gelak kat blakang.. pandai budak tu jawab.. lps tu budak tu oke dh.. boleh makan satu persatu sbb makan sama meja dgn saya n miss anas.. xdpt escape..




:D garang tak class eva?... hehehe.. actually sgt garang antara semua class lain .. all my kids mmg ekot kata.. hee..



** hehe sory entri yg agak pjg.. gamba2 di atas sekadar hiasan.. sumber google.. oke selamat malam semua..


12 comments:

Uchi kay-f @hmad said...

agknye budak tue xder selera nk mkn kot ..tapi bile dah kena ddk tepi,pastu kean tanye or sumtink baru terase lapar...

bujangsenang said...

link my blog plz
http://bujangsenangbn.blogspot.com
i sudah follow u..tq

My Life's Journey said...

wahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh ni bukan garang tapi tegas ..bestnya ..umi dapat imagine dah ..dear nanti mesti jadi mama yang dapat didik anaknya dengan baik ..chak!

AmirFX said...

Pelik juak ajaran abangnya.. haha.. Mungkinnya nak makan tapi takut..

Redbloodsnow said...

wahhh..lamak mek sik ke ctok sekali diat....dah tukar header eh. pink lagi tueee. kacakkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk

intan_blur said...

salam kenal..;)
intan singgah sini..
nice la blog;)

[PCL] said...

salam singgah sini..

Original CikTeddy said...

huhu..mmg mncabar kot dgr citer kak eva ni..ngee~

Uchi kay-f @hmad said...

RT : My Life's Journey said...
wahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh ni bukan garang tapi tegas ..bestnya ..umi dapat imagine dah ..dear nanti mesti jadi mama yang dapat didik anaknya dengan baik ..chak! <----setuju lah sgt dear! oh ho kacak ayt ni..jgn mare peace yo!!!

missnadira said...

haa..baru boleh baca entry ni..hari tu xdapat baca sebab dia keluar simbol pelik2..:P

hehe taktau nak kecian ke taknak..tp mmg kecik2 da kena ajar jgn tpu cikgu kann..hehe..best la eva bole handle budk2..klau saya agaknye saya yg duduk di corner nangis sbb stress..hehhe:P:P

ZYASH said...

hehehe, comel n kelakar.. Terasa kalau ade cuti2 sem nak g jadi penolong kat taska or tadika lah...

qlah said...

menurut perintah , cikgu eva ! ;D