Monday, January 9, 2012

teacher eva!


sudah smggu menjadi pembantu cikgu tadika.. setiap kelas ada dua cikgu, sorang cikgu dan seorg lagi pembantu cikgu.. mula2 mmg diberi tugas sebagai pembantu dahulu, selepas setahun pengalaman baru naik jd cikgu.. mudahann aminn~~~ hehe..

skrg suda masok minggu kedua, semakin mencabar.. ingat senang ker handle budak2.. dr 6.30 pagi sampai 12 tghari asyik dgn budak2 comel.. bukan sorang.. tetapi 16 budak.. 6 tahun, level 3

setiap diaorg ni ada mcm2 gelagat2 comel, tahap kepandaian yang berbeza.. kalau yang x byk masalah, senang nak handle, tp yang lambat nak pickup, kene tumpukan lebih utk budak tersebut.. tp byk sgt budak dlm satu kelas.. masa tak cukup.. so pandai2 lah nak bahagi masa..

baru hari ni dtg pening sbb baru start ajar diaorg reading utk mereka.. sorang2 kene panggil dan baca buku yg diberikan.. suruh budak2 eja satu persatu setiap suku kata.. tahun ni byk sgt budak lemah dalam membaca.. dgr dr tahun tahun yg lps budak masok level 3 sudah pandai membaca.. tetapi tahun ni terlalu lemah..  fikir dan risau mcm mana nak handle benda ni.. xper.. baru mggu kedua.. nanti insyaAllah after 2 bulan nanti oke kot.. harap ibu bapa budak2 beri kerjasama.. sbb buku yg dbaca akan dibawa balik utk dpraktikan kat rumah.. then the next day cek baca balik.. tiap2 hari kene buat.. english dan BM




seawal 6.45 pagi diaorg dh dtg awal dr eva.. kalau eva dtg lambat, dudok bilik kelas yg dh dbuka awal.. 




math : counting blocks



penyelam dan sotong.. my first chart sukukata :D


kdg2 ada keja bawa balik rumah.. seperti biasa ditemani bella.. 






nak pegi tandas,


dear A : " miss eva, may i go to the "she she"?
       me : "dont use "she she" anymore, say toilet.. u already big girl oke my dear"



break time, sorang budak minta tlg bukakan botol minuman

dear B : teacher eva, can you open for me?
 me : say plssssss~~~
dear B : plssssssssssssssssss  ( dia sebut pjg lagii)

kadang2 diaorg panggil teacher eva ataupun miss eva..



pendek kata : perkerjaan yang diidam2kan tercapai jugak.. ;).. ekot jejak mak.. :D



13 comments:

ZYASH said...

Comelnyer diorg ngan eva sekali.. Cerita lah mcm ne hari2 tau.. Zai siap bacekan kuat2 kat bdk umah sewa tau..hehe...sweet..

Dora said...

Comel! Congrats Eva! you done a great job with them :) I am in my second degree in teaching, will be a primary school teacher in 2 more year

AmirFX said...

Hahahaaa.. Dpt kmk bayangkan bila sidaknya sebut plssss ya panjang2.. Muka mesti sik merik2.. hahaa...

eva said...

zyash : bc kuat2? eyh malu nyer sy. hahah.. oke2.. nanti ckit2 crita pasal budak2.. hehe.. dia org comel sgt2. hehe


dora : urwcom ;).. isnt? wah.. would be tough to teach primary school.. sy tak mampu haha.. gudluck dear ;)


amir : hahaha! makin cute gik ada.. geram!!!!

Original CikTeddy said...

hehe..cute la kak eva ngn bebudak tu sume...

eva said...

cik teddy : makin comel bersama mereka ahhahah prasan betul.. tp diaorg giler comell!

missnadira said...

kalau kita dapat buat pekerjaan yg we always dream of memang best kan..:P:P

cahaya mata said...

kak eva, kite nk wat request akak buat video akak tengah mengajar diorang..hihi~~

My Life's Journey said...

comelnyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa ..umi nak jadi budak kecik and sekolah kat citu boleh?

umi comel : .. can i kiss u?
teacher eva: sure .. can ..

pangg!! gatai a budak ni :)

hani apandi said...

dolok mek pernah bcita2 nak jadi cikgu tadika..tp smkin mek besar, dewasa kmk..mak mek mdh, kmk gaok haha.kmk jenis yg mulut agaklah bising bla negor nemiak :P:P

Uchi kay-f @hmad said...

hai mcm2 ragam budak ni kan miss eva!

pelissssssssssssssssssssssssss!hahaha

aimie amalina said...

alooo comeyyyyy
pelissssss
hehehe

die pon ticer jugak :))

Redbloodsnow said...

oooo duhal being a teacher adalah kerja yg ktk idam² kan duhal ow. haa pa kata after tok ktk masok maktab peguruan :)