Tuesday, February 14, 2012

Pentax

apa itu pentax.. sejenis camera lomo analog.. sangat cantek, nampak raget dan old skool.. berat dia pun boleh tahan sbb tu mcm old skool.. tp camera ni bukan kepunyaan saya.. sy belum mampu nak beli lagi.. tgh gumpul duit nak beli LC-A.. hehe..

so selepas sehari kluar dgn shichi hari tu, shichi berjaya racun sy utk bermain analog camera jugak mcm dia.. JELES.. siap dia suroh saya pinjamkan.. walaupun abg dia punya camera ni..  tp biasalah kalau adek kata oke abg pun oke.. dah biasa dah dgn dia org.. wandy oke jer.. hehe.. wandy dan shichi siap bg tips mcm mana main camera Pentax ni.. lain camera lain trick dia..  trus sy beli film kat wandy.. mampu beli film jer, camera setakat main pinjam.. tggu da rezeki cukup duit baru beli.. lebih puas hati bermain dgn camera sendiri kan.. ;D


sehari bersama shichi


nampak lomo wall kat blakang tu? haa tu hasil2 gamba dr camera2 lomo.. lepak kejap kat bilik shichi..



oke.. masa utk shichi explain mcm mana nak main Pentax



gamba atas yang shichi bawa camera tu tak sama dgn sy pegang ni.. kalau tak silap sy FUJICA..sama jugak camera analog.. so setiap camera berbeza hasil gamba dia nanti..


si inilah dia camera lomo Pentax sy pinjam skrg..  tinggal 25 snap lagi... sbb satu film ada 36 snap.. nanti lps habiskan semua film, then cuci baru uplot hasil2 gamba.. camera lomo mmg no editing.. xtau menjadi ke tak.. heee..



haa kat bawah ni satu contoh hasil gamba Fed 5.. shichi punya.. dia yang ambil gamba sy masa tu kat Spring Mall..

gamba camera atas dr sumber google.. xda ambil gamba dr shichi


tp shichi ckp dia tak puas hati dgn gamba dia ambil ni sbb byk noise.. masa tu dia tak pakai spec.. so nak fokus dia tak nampak sgt.. tp boleh tahan sgt gamba ni sbb kalau sy belum tentu dpt snap mcm gini.. masih lagi nak blaja byk dr shichi dan wandy.. sbb dua adek bradek ni terer main lomo.. *thumbs up!

klik---- SINI utk pegi blog shichi, entri gamba2 hasil camera lomo.. serious cantek2 gamba dalam entri tu..







23 comments:

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

hmm nmpk cool... tgu kwn beli la, t leh try gak..hehe :D

EyanaNoorAzlan said...

ohsemmmm!!! bestnya mun ada koleksi camera camya... ^^

EyqaLuvender said...

nmpk old skool tapi still stylo kan?
bape ribu agaknye harga die?hehe
mcm berminat la plak kn...

aReLaN said...

nice pic.bila dah minat,tak kisah pon kan habis duit pon.yang penting hati puas.hehehe..nasib baik la minta saya tak makan duit banyak cmni. :p

Princess Nusy said...

baru plan nk beli kamera..hehe..dah mcm model pic yg bwh tu..nice! =)

miss-nabil said...

kak eva.. kita nak tny sikit la.. sikit je tak banyak.. hihihi

erm, dslr ngan lomo ni, mana yg best haa ? kak eva tau tak?

CHU MAJORFLAVA said...

Mek ada bergbr ngan pentex tok last year..tapi gbr corrupt..mistake da jak.=((

akuamir said...

semart kan LOMO la,, nie baru 1st dengau pentax,, best ahh.. k eva,, nak terjah blog shichi skunk juga,,aha

namasayatihah said...

nice..at least it is sumthing diff dr typical dslr and effect picture nampak lebih stylo..;)

Btw, u r beautiful even without make up..share tips penjagaan muka la..;)

suka camwhore ya..good2..;D

HeNRieTTa JoSe said...

chantek gambar tu..walau noise, dia sangat chantek...macam efect dr editing camera digital jew...

O CIKTEDDY said...

wah..nk try gak main tu..huhu

[sutera kasih] said...

tggu kmk balit cnun, ktk ajar kmk main lomo k? hehe

teha said...

comel laa pulak nmpk camera tu ! ;)

Mr. J said...

jumpa juak blog swk tek,, papolah.

My Life's Journey said...

wahhhhhhhhhhhhhhhh best la .. mesti mahal kemera tok ..kmk ctau kamera tok dear ... mcm best jak tangga hasil gambar tok kan?

AmirFX said...

Geram juak kmk nak berisik kemere kedak ya... Berapa reganya bah?!

amna said...

cool.. nak juga LC-A :) huhu

Yumida said...

kiut eh....lomo pn sm juak...schici x make up kim kardashian versi 2 gik tek..pic last cm ngutik jak

Qu azniza ;) said...

classic sungguh kamera tuh

Jue said...

ada kwn cgek makei pentax...nya gik lam plan mok jual sbb utk sbb yg aku sik tauk knak haha

anyway kck pix ya koh!!rsnya pnah kan ko post dolok di previous entry dolok2 hihi

Elih Japahar said...

Cantek...:)

Nikolai said...

steady :)

Hanie Dew said...

cantek bagi peminat fotografi. aku bole kata cun aje. hehehhee