Monday, April 16, 2012

Short-term memory



sejak dua tiga menjak ni.. saya mula perasan, sedar dan mula risau apabila sy tiba2 byk benda saya tak ingat.. mungkin ianya normal kalau tak ingat yang lama2 dulu.. tp sy dpt rasakan makin menjadi pabila belum sampai beberapa jam sy boleh tak ingat..


contoh baru2 ni sy buat entri pasal banana cheese semlm.. bila sy dpt komen kak kiki hanako siapa yg habiskan pisang smua tu.. sy jadi mcm eyh kenapa pulak saya tak ingat.. baru jer 2 jam lps jumpa dah tak ingat .. tu baru satu contoh belum lagi hal2 sebelum ni..


baca novel pun boleh lupa isi crita dia.. contoh dia baca hari ni.. kalo nak bc lusa.. dah tak ingat sapa nama org dlm watak tu dan jalan crita.. kene baca balik skit yang dah bc baru boleh tangkap isi crita tu.. haa terok tak? ermmm


pasal kerja pun sy kena recall balik apa yang dipesan dr rakan kerja ataupun boss.. sbb takut lupa.. masalah betul.. kadang2 adek dah bagi tau dia nak jalan dgn kwn dia esok hari.. bila dia nak kluar rumah esok hari tba2 sy tanya eyh nak pegi mana. lps tu dia ckp dah bg tau semlm.. then baru sy ingat.. hmmm.. kesian adek kena marah oleh sy.. kekekeke  mmg salah sy sbb tak ingat..




adakah kerana umur
adakah kerana sy kerap dpt migrain 
adakah kerana pemakanan
adakah kerana kesan2 pil yang sy slalu makan dulu iaitu painkiller ( migrain)




dulu pernah amik supplement gingko.. sbb nak makan tu sbb tgh blaja kan.. takut cepat lupa lps habis blaja.. tp skrg berhenti.. bukan sengaja berhenti.. tetapi malas nak makan.. hmmm..

ermm agak2 boleh jadi amnesia tak??


ermm mungkin?  ----> Forgetting Something? 6 things memory loss can signify

mesti korang mcm takut2 nak kwn dgn saya kan.. sbb sy boleh lupa-lupa dh..


tp satu benda jerdpt  ingat, sy ada kawan hafizah blaja pondok dulu ckp bykkan membaca al quran dpt menajamkan balik ingatan.. masyaAllah.. tu yg sebaik2 nya..






13 comments:

Riena Haiqal said...

hah.. kalau nak tahu saya pun dah jadi pelupa dah semenjak dua menjak ke tiga menjak ni.. macam semalam saya baru letak botol susu Haiqal sekejap jer saya boleh lupa.. dan sampai sekarang saya tak tahu kat mana saya letak.. balik nanti baru cari lagi.. nasib baik botol susu dia ada 2 lagi.. kalau tak huh.. :(

Kathy Tuah said...

kmk rasa rami org mcm ktk..dan kmk salah sorang dr nya..kmk rasa pemakanan kita kinek tok pun ada mempengaruhi memory kita..

[sutera kasih] said...

kmk pun mcm ya deng..kdg2, naru jak bbrpa minit, lupa indh..ya barukkk pelupakkk huhu..terok ehh

elyna mirsada said...

eva..should go to the clinic..hehe..

ciksengeh :D said...

macam kene pegi klinik je lebih baik ..

KiKiHanakO said...

bahayanya...

1. pil
2. anda sering blur
3. tetiba anda jadi seorang yg melucukan

rasanya.. anda seorang yg terlalu byk berfikir.. !

so.. jgn amal pengambilan pil yang banyak. jika anda stress.. jangan ternah anda suka menyendiri.

hehhe.. so pengubat yang paling mujarab untuk tidak jadi pelupa... jangan suka tidur diantara zohor dan maghrib! *checked! :))))

Yumida said...

kmk pon jenis pelupak..kengkadang nak masuk tdo olwes ingat..td dh dipadam lampu toilet ka...lam ati konpiden rs dh padam tp rasa was2 ya soh mek angkat blt n check lampu toilet

O CIKTEDDY said...

ya bace Quran insyaAllah mmbantu =D

Anonymous said...

Jgn lupa awk pernah bercinta dgn sy :P

Anonymous said...

Jgn lupa awk pernah bercinta dgn sy :P

CHU MAJORFLAVA said...

makan kurma & kismis,banyak khasiatnya..mek ngamal ya juak.sel utak condemn & mati segal stress & koat berpikir.

Am said...

well... kmk pun sama.. tpi kwn kmk kata sbb kmk lamak dh xbrsukan pa suma... so kmk start joging main bola.. so far ok =)

Hanie Dew said...

ko ni teruk betul pelupanya..byk termakan semut kan. hihi.

di samping baca quran, makan kismis, byk kan exercise otak jugak. mcm membaca ke, men game guna fikiran ke, mcm mcm lagi la. otak pun kene exercise tau.