Thursday, May 24, 2012

Jangan Lari







Jangan Lari dari Masalah - kalau nak lari dr masalah pun sekejap jer boleh kot.. mcm nak rehatkan minda dulu daripada fikir tak henti2 sampai xdpt nak tido mmg xblh nak selesaikan..boleh jadi stress yg teramat, jadi sakit , tak lalu nak makan, menjauhkan diri dan sebagainya..


stop skejap..xnak fikir kan dulu benda tu, so samada tidur, driving alone, window shopping, tgk movie, jogging seberapa jauh.. tp plg sy suka jogging sampai letih then baru sy dpt rasakan xdpt jogging selama2nya sama jugak mcm masalah pun takkan selesai kalo tak dpt nak hadapi.. so kene settlekan masalah.







walaupun xnampak jln penyelesaian pd mulanya sebenarnya hati dan perasaan yg buat kita mcm nak giv-up, kita tutupkan hati kita sbb tu kita xnampak penyelesaian.. mulalah kita marah, menyumpah dgn dugaan yg kita hadapi.. ingatlah, Allah yg bagi segala dugaan dan ujian utk kita...



sedangkan setiap masalah mesti ada penyelesaian.. cuma lambat atau cepat.. sabar itu kunci.. heyhh.. kalau kita tak hadapi segala dugaan yg kita tempuhi selama ni takkan kita boleh kuat sampai sekarang kan? ;)  sebenarnya semangat utk jd kuat ada dlm diri kita tp kita tenggelam sekejap oleh perasaan dan hati kita yg lemah.. itu normal..



solution : solat, baca buku motivasi, jumpa kwn tanya pendpt, dgr kwn mengadu yg ada masalah, ada lebih trok lagi kdg2 ini mmbuat boleh jd kuat- part ni sy suka, dudok diam dgr crita kwn yg ada masalah then terfikir sekjap mcm mana diaorg boleh kuat mcm tu.. see!. masalah yg diaorg hadapi tak mungkin kta dpt hadapi kan.. sbb itu kita kene syukur dan sabar.. dan anggap suma nya ujian dr tuhan dan buat kita lebih kuat dan menjadikan kita seorg yang lebih baik dr sebelum ni. ;)



*motivasi utk diri sendiri*


24 comments:

CikNana said...

sabar itu kunci..:)sabar ye dear.

Syakir Rahman said...

hadapi segala galanya ngan senyuman :)

KiKiHanakO said...

yup. kmk pun atasi dgr masalah dari kawan². sumtimes kmk polah sik tauk.. or lebih kuat motivasi dirikpun.
kmk pun sik pandey nak tunjuk kmk ada masalah dpn kwn. simpan n pendam.. ngadu ngan allah.. pasti ada ketenangan. :)) tapi yalah tek.. tedahhhh keco² airmata sorang²... xda org tauk nak. hihihi btw, Be strong gurl.. yalah kelebihan wanita yang gagah!

Riena Haiqal said...

sabar... itulah perkataan yang paling baik... apa pun masalah yang dihadapi sebesar mana pun masalah tersbut kita hanya mampu sabar...
semoga Allah melindungi kita orang2 yang sabar..
kalau tengah marah sebab tak dapat selesaikan masalah tu saya paling suka buat kerja apa2 saja la yang penting kerja jadi bole lupakan sekejap masalah tersebut... huh tension juga kalau ditimpa masalah ni.. contohnya pagi ni.. saya ada masalah keluarga sikit.. huh.. lupakan sekejap dengan baca blog la.. ;)

ahmad endo said...

makan-makan ialah jalan terbaik...hahaha...terutama mun makan ayam bakar sambil cia orang lain...cia kmk...hahaha

ciksengeh :D said...

apa-apa pun berserah diri kepada Allah .. bt solat sunat mintak pertolongan dariNYA ..

namasayatihah said...

yups...luv ur self 1st then u can love sum1 else...if eva tnya sy, I think I love myself more than before sbb tu sy akan jauhkan diri wif whom ever yg skt kn hati sy..;)

we cant never control our heart, kdg2 kita tend to syg org yg slh..which is ok..but if sy, biar sy simpan syg itu sorg2 rather than let my heart be hurt..;)

jatuh itu mudah tp nk bgn mmg pyh so d best thing to do is, when a problem hits u, keep ur head high n smile..we hv to ingt, dugaan/mslh dktkn kita dgn tuhan.

sy pn salu ssh hati..cra utk hepi..senyum byk2..bia kita rasa sakit itu skrg mayb ad hikmah di masa dpn..;)

sumtimes, ppl see that we r happy but deep down, hanya tuhan yg tahu..tkpe..rahsia hati kita simpan sorg2 kan..;)

tke cre darling..sorry byk bebels..he3!!

syg ketat2!!!

My Life's Journey said...

umi snagt setuju dengan semua apa yang dear cakap .. semuanya benar .. nasihat yang terakhir itu umi suka ..

wahhh dear ni dah leh jadi pakar motivasi ni chak!

My Life's Journey said...

umi snagt setuju dengan semua apa yang dear cakap .. semuanya benar .. nasihat yang terakhir itu umi suka ..

wahhh dear ni dah leh jadi pakar motivasi ni chak!

Masz Sidek said...

insya-Allah setiap masalah ada jln penyelesaiannya...

Yumida said...

kmk mun da masalah suka sharaing...mun x share ngn org..asa kepak..byk glak emosi bermain2...

Nanan said...

whatever it is, be strong kak eva :) xda masalah yang xda solution :)

HeNRieTTa JoSe said...

btl tu...lbih baek kite hadapi masalah tu, supaya boleh selesai...sebab melarikan diri, masalah tetap xselesai...

Uchi kay-f @hmad said...

"Masih kau hadir jua menepis gelora
Tatkala aku merasa kecewa
Duniaku berubah kelam tak bermakna
Namun semangatmu ada di jiwa".....

*bce 2 kali kasi fhm2 sampai abis*

iyalah eva, mmg kite tak boleh lari dri masalah..makin kite lari makin dekat plak masalah dgn kite..sume urg ade mslh..ibubapa kite,adik2 kite,kwn2 kite2 sya pun ade mslh juga..cume kuat dgn tidak je nk hdpi masalah kan..

pendek kata..pjg taklah ..hihihi opss..selagi nafas ni masih dihirup masalah senantiasa bersama kite..tanpa masalah kite tak akan matang sematang hidup kite arini kan..

>amboih uchi pandai2 sak<

okehlah jgn lari laju sgt iya..nnti penat taw..lol ;d

AmirFX said...

Lamak dah kmk sik jengok blog ktk ehh Amoi. Pa kabar tek? Dah mamam lom? Semoga baik2 sahaja...

Hanie Dew said...

jangan terlalu stress eva. ko dah la kurus. makin kurus..

jom layan running man, super spontan dan dll hiburkan hati.

aku tak reti nak bg ayat motivasi..hehehehe..

O CIKTEDDY said...

insyaAllah akn cuba dikuatkan hati ini ^^

Nurrul said...

betul tuh ! jangan main lari2 dgn masalah.. nanti masalah berpinar-pinar diminda... makin lama stress ! !

:D

mr_abs said...

boh lari. berekot jak vaaaaaa :D

faridah nazurah said...

lah.. nape ni sis? sy kalau time2 cengini memang makan banyak2.. haa nanti xde la difikir sgt masalah tu

Blog Panjang said...

LOLs driving alone pon boleh.. jgn u-turn dari highway ye. haha goodluck !

Azian Elias said...

salam kenal..


face it..

[sutera kasih] said...

nak lari ke cne mun ada masalah..tetap juak dikepong huhu

Zie Madini said...

yup! betul ya. jgn lari dari masalah. if ada masalah...be brave n strong utk face it. hanya COWARD jak yg akan lari dari masalah ^_- winks