Wednesday, May 30, 2012

Masalah Viva



Saja nak share dan nak tanya sapa2 yang mungkin lebih tahu tentang masalah kereta terutama sekali kreta Viva. setahu saya, sudah 2 tahun lebih pakai viva ni, kelebihan dia jimat minyak lps tu sesuai sgtlah utk perempuan mcm saya hehehe.. senang nak parking sesuka hatimu nak selit ker or parking tempat yg sempit... then kalau modified makin anggun, steady dan confiden lebih nak drive.. perghh! rasa hebat! :D










oke masalah yang saya nak kongsi kat sini

1. Enjin berbau hangus ---- tak tau lah kalau benda ni perkara biasa utk semua Viva.. sbb mula2 ingat sy sorang jer.. mulalah risau.. kemungkinan besar saya slalu drive laju.. then cuba bawa sedang-sedang dalam 60-80km/j pun sama gak.. then kwn saya yang pakai viva pun sama gak berbau hangus.. jadi, perkara ni biasa ke apa?


2. hmm.. mcm mana nak cakap.. bila dgr music ataupun radio dalam kreta tak boleh nak bg volume UP ckit.. mmg kat luar boleh dgr dgn jelas.. even dlm 12 pun dah bising.. slalu sy up 24 haha... tgklah lagu yg mcm mana... mesti nak bass tinggi.. lagi sedap dgr.. xdpt nak bayangkan kalau saya pasang woofer nanti.. so ada solution utk masalah ni? ada tak, benda yg blh bagi kreta ni kalis bunyi??

yang lain2 masalah taklah brapa besar sgt.. kebykkan semua kreta ada msalah bila dah lama pakai.. bergantung pada pemilik yang menjaga kreta..


pernah test kreta bawa sampai 140km/j saja nak test stereng gegar atau tidak.. ahahaha.. xder gegar sgt pun.. okelah viva ni.. tp xblh nak bawa mcm tu.. ingat bawa Porsche ker??




** eva, jgn nak bawa laju.. dulu pernah excident langgar bim nak masok parit sampai 2 tayar pecah.. kekekke.. skrg dah insaf dah xnak bawa laju ;D







35 comments:

ZYASH said...

viva comel n cute... murah pun murah, jimat pun jimat.. Berbaloi2...

KiKiHanakO said...

Parit-parit-parit! hahaha oke2 saya paham! tapi seriously jgn pandu laju sgat okey

Herma Julianny said...

Wow...140km/j!
kmk drvg kancil smp 100km/j pun dh bergegar.=D
pernah juak drvg viva, ok lah..
tp perodua nang best la..
comel, jimat dan murah.
hihi..

sarah mohamad said...

Lajunyaaaa. Hehehe viva ni kalau bawak laju rasa mcm nak terbang je :D

namasayatihah said...

nice...love2...small car..sng nk selit..especially if driving in kl during peak hour..small car mmg good..rindu kelisa lamaaaa...:(

ummm..perodua so far ok kot compare to proton..n small car suits u syg..sama2 kecil..;D

asha said...

yess..kita pengguna vivas.hehe..

utk mslh 2 ya kmk pon ada eh..kmk ingat kmk sorg.upanya ada juak,tp kdg2 jak ada bau hangus ya eh..

mslh sigek psl volume radio.hehe.auk eh, tapi maintain jak mukak kuat2 volume ya.masa isik myk kt shell, lagu pon kuat eh.dr luar kmk dgr..hik..

cuba tnyk kt perodua service.
ktk viva's 850cc ka?

Blog Panjang said...

viva mcm botol plastik. accident je penyek semua.

elyna mirsada said...

hurm..jgn drivr lju2 dear..syg nyawa k..hehe

My Life's Journey said...

Waaaa terer juak ktk yunk embak 140 waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa .. ctakut ktk dear? tabik springggg kmk gan ktk yunk

Masz Sidek said...

kereta bpk mek pun viva juak...
kmk pandey makey jak hehehe...

huhuhu.... kmk paling laju pun 80km/j jak kmk berani bak... lebih dari ya kmk sik berani...

YOUsoF said...

Viva - tak kecil, tak besar sangat. jimat dan jimat..

Tak pasti pasal bau hangit tu tapi cuma biasa dengar macam bunyi enjin dia agak kuat masa baru start tu..


Uishh pecah tayar? Boleh tahan 'hebat' eksiden tu.. Lebih hati² lepas ni ok.. (juga pesanan untuk diri sendiri)

AmirFX said...

Aihh.. Bau angus inda.. Mungkin ada getah ataupun air yang leaking kenak ke tempat enjin yang gik panas ya... Mun pasal volume ya ktk leh tukar cermin keta viva ya ke cermin keta BMW.. Makin besar cermin makin bagus... SOund proof abis lepasya.. :p

~Sweet Honesty~ said...

kmk pakai saga..sama juak jimat minyak..membe2 kmk ramai pakai viva..nang jimat bana minyak ya tek..

Zie Madini said...

HEHEHEHE....sengih sorg diri mek baca note ktk yg ** ya. alu termagin kmk kejadian ya aie...hahahaha

haaa..tuka keta baru gik mun gya :P mcm keta mek ya...ruak minyak aie. apuuuuu

Pinkbubblegumprincess said...

kereta kmk pun ada bau hangus mun mbak laju...tp dekat servis pdh xpa, kt dibah keta ada d spray anti karat kat dibah maybe nya panas ya berbau hangus kadang2...mula2 takut juak hehe

ef.ae said...

i like viva elite. looks really cool ^^ nvr had any problem like bau hangus. haha

Syazwan Che Deraman said...

bila duk sini.
selalu sewa kereta viva.
kalo nak jalan jalan jauh la.

dah kira bagus dah tu stereng tak gegar, pasal masalah lain tu.
tak sure laa.

wan pun pernah eksiden.
orang langgar sebab kecuaian sendiri.

lepas tu dah jadi takut nak bawak laju.

bahaya.

Yumida said...

pasang woofer gik eva..kebaboom bunyinya...sampe keta pn vibrate..hihi

mek xda experience k viva..so x tauk jak jwpnnya

amna said...

ptut la kt higwy hri tu xdan saya nk kejar viva even gugirl yang bawa..

rupany kalu bawa x gegar streng.. fuh2! cayala :)

Bobo said...

enjin bau hangus? panas sgt tu.. sejukkan sikit hehe..

My Life's Journey said...

Mat pagi cayanggggggggggggggggggggg eva ..muahhh!! saja ngaco ktk hihi

Nurrul said...

betul.. akak Nurrul pun kata viva nie save dan cmel.. hehe..

*Bila Nurrul dpt bawa keta sendiri ?:)*

Elysa Sofia said...

ayah lisa pun ckp, viva kalau jual mcm harga dia tak tinggi sangat..makcik lisa pun dah jual kete viva dia..selama naik kete dia,tak pernah pulak ada masalah volume tu..mungkin sbb makcik lisa tak bukak kuat2 kot =D

akuamir said...

huyyooo,, kete ringan jangan laju sangat senang melayangg,, depan mateku harituh ade viva melayang eksiden

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

kereta kompak dan murah.. memang bnyk probs la, trutamanya kereta, MALAYSIA..hehe

Ahmad Fairos said...

oh bagus soalan awak ni,memandangkan saya seorang pengguna kereta viva.jawapan soalan 1-kereta berbau hangit,tandanya awak tak tukar minyak hitam kereta,pi jumpa mekanik standby aje RM50.00
2-OH BERKENAAN AUDIO YA........SENANG CITER.TUKAR BELI AJE RADIO BESERTA TV STANDBY AJE RM600.00 HUHU KALAU MAMPU LA CONFIRM BERGEGAR SATU RUMAH HEHE.

OK TIPS UNTUK NAK BAGI CANTIK KERETA VIVA.
\

1-BUAT SUNROOF BUMBUNG BUKA KAT ATAS.
2-PASANG SPOILER MACAM KERETA RACING
3-BONET ENGINE MODIFIED KASI TENGGELAMERM KALAU TAK PAHAM TANYA MEKANIK KAT KEDAI KETE YA:)
4-SEAT TUKAR JENAMA RACING RECARO
5-SPORTRIM AMBIK SIZE 15INCI
6-nak sporty buat pintu macam kete Ferrari,pintu naik atas.
7-ekzos biar besau.

confirm comel dik hehee
nak best lagi..........duit poket kena tebal la huhuhu.

Uchi kay-f @hmad said...

xnak tulis ape2 sume dah jwb..emm err..hati2 pandu kete ingt urg yg tersyg iya eva ;D

CHU MAJORFLAVA said...

sama pangey kita 2..kak bee madah mek mbak keta kdk pick up hilux..sukati kati...

Riena Haiqal said...

mak ai... laju nya bawa sampai 140km/j... jangan bawa laju2 sangat lepas ni...bab2 keta ni memang tak pakar sangat ar....

[sutera kasih] said...

nang boleh tahan ktk tokkk..brani juak ktk drive laju2 ohh..mun kmk gega lutut haha

Stilla Royazrie said...

samalah kt pengguna baby V...kmk pun alami 2 masalah ya juak...kali enjin panas cepat panas yalah pande bau angus kali owh...

btw, kmk pun suka drift laju2..org lain pg sri aman 3 jam...kmk 2 1/2 jam jak...bisin husband mek...hehehehe...

Miss Mawi said...

viva sy dah nk masuk 4 tahun. Kalau bwk 100km/j, stereng gegar.. kadang bwk 80 pon boleh bau hangit.. minyak jimat!!

cikgu yasrah said...

Sy bru bli viva tup2 dah kuar axia.
Rasa2 viva ngn axia ni mna lg ok yer... rasa nyesal lak tgk axia cm lawa jerr..

Anonymous said...

Dh 3 thn pkai viva nih.. setakat ni pueh ati..minyak pn jimat.. maintenan pn murah..heheh

Anonymous said...

viva foreverrrr..........