Monday, May 28, 2012

Power Bank






apa-apa gadget semakin canggih, duit asyik mengalir macam air sbb gadget skrg boleh dikatakan brg tak tahan lama terutama sekali bateri.. sana sini org mengadu ckp bateri cepat habis.. .. dulu hp 3310, bateri boleh tahan sampai 3 hari. tp skrg sehari jer blh tahan.. tak pun setghari, mcm saya. heheheh.. bila bateri dah lowbatt mulalah gelisah tak tentu arah.. takut pulak ada org call utk emergency ke apa suma.. tp bergantung pada pengguna itu sendiri kalau pakai 3G bateri mmg cepat habis..


dulu kalau nak g jalan2, bawa charger sekali , tp susah nak cari tempat nak charging.. takkan asyik2 g Starbuck, Bing or mana2.. janji ada rm12 beli ice blended or hot choc...then kat situ baru blh charging, kalau xda rasa malu :D.. Antap!! haha ( bhs srwk) maksud dia mcm nampak sgt nak charging kat situ.. :D


then skrg masalah sudah selesai, (mungkin byk yg dah tau benda ni) dengan adanya Power Bank ni, bila hp lowbatt, trus pakai dgn Power Bank.. takda gelisah lagi dh bila jalan sehari2.. macam skrg saya pakai  jenama Yoobao. dr bulan 4 dh pakai.. sgt puas hati.. byk lagi jenis Power Bank yg lain.. tgklah kalo korang nak pakai capacity yg tinggi, dpt charging sampai 3 kali full mcm yg sy beli ni.. ada lagi capacity yang tinggi , harga pun boleh mencecah rm 250-rm300..






my handphone : BlackBerry

power bank : Yoobao - 
boleh charging Samsung, Nokia, Iphone, Ipad.. <--- (termasok 4 cable skali)

capacity : 4400  
( boleh sampai 3 kali charge full.. makin kecik capacity, mungkin sekali setgh jer dpt charging, makin besar capacity byk kali boleh pakai, harga pun makin besar : D.)

harga : hmmm..
 tak dpt nak jangka.. lain kedai lain harga diaorg letak.. ready rm100-rm120.. kalau mahal, cuba tanya brapa warranty, kalau warranty lama, so diaorg jual mahal ckit.. 3 bulan, 6 bulan ataupun setahun..




** just for sharing sbb byk dalam twitter mengadu pasal ni.. ada sampai nak beli bateri baru.. rasanya tak perlu.. tp kalau betul2 ada masalah bateri, belilah bateri baru dan beli lah power bank skali hehehe.. tak rugi bagi org yang tak dpt idup tanpa handphone, macam saya :D :D

** kalau tak paham, boleh tanya dekat tauke jual hp..  ni jer yg sy tau.. :D 




29 comments:

faridah nazurah said...

hehe power bank ye? bagus la.. lepas ni xyah la dok usung charger lagi. hehe

Yumida said...

dolok rajin lyn hp...bena kata ktk setengah ari dh abis bateri..then lps kawen x terlayan gik hp...tahan hayat bateri ya eva sampe 3-4 ari..mmg x terkaco lgsg...

~Sweet Honesty~ said...

mok beli la..mek pn btry dpt btahan 3jam jak..

wan niahix said...

betol... hehe... mahal owh bnda tok... riya ada ngga sidak jual on9 bnda tok... tp x nnyak rega.. dtandah jk... ^^,

"keep smiling"
^_^

-Wan Niahix-

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

sy xde gadget hebat mcm ni..huhu

HeNRieTTa JoSe said...

nk jugak la
...rietta slau travel bwk byk gajet...ngn hp lg, tab lg, dslr lg....byk nk pkai batteri...itu pown skang dh xbawak lappy...

Kat mana yea dijual? Kdai kmputer ada x...

Nurrul said...

Sekarang semua dah mudah kan.. hewhew...

* senang aje ... bawa dan charge :)*

Blog Panjang said...

nice! xtau pun ade benda ni. eh viber dh boleh call ke blum eh tuk bb?

AmirFX said...

Amoi! Saya mau itu power bank satu.. TUlis bill nama saya aaaa.... haha.. :p

Abg Stalker said...

pakai 3310 je..jimat2..

asha said...

:) thank info dear
senang juak mun da cm tok o..kmk sik dibenarkan pakey bb.huhu.hubby sik sruh.pelikss.hik hik

Riena Haiqal said...

oh.. bagusnya.... lagipun senang nak bawa g mana2.. kalau travel bole bawa dan charges jer kan... :)

Masz Sidek said...

ooohh... paduhal... kmk baruk tauk pasal tok hehehe....

YOUsoF said...

Antap! Ingatkan maksudnya lebih kurang macam sentap.. hehe


Nak beli tapi tau pasal batt dia kurang tahan je + BBM je, yang lain² masih blur.. Antap! (betul ke guna dalam ayat ni?) hehe

Entri dapat membantu! ;)

namasayatihah said...

sy rasa BB da krg practical la lately..lots n lots of mslh battery..so they do need to do sumthing about it..mayb BB awk nk suh tuka phone kot..hehe!!Iphone pleaseee...;D

tp bgs la if ade external mcm ni...mayb sy akan beli jg...hee~

Syazwan Che Deraman said...

ouh, ada benda ni ye.
info baru ni.

power bank ni boleh keluarkan duit tak? macam ATM.

Zie Madini said...

Best eh tak dh beli ya. mek ingin nak beli tp parkinson mek diat rega yg beratus gya..hehe

ViccMalarn said...

Aok kak.. Dlm twitter asyk ngadu BB pnya bat masalah, then line pun kdk siput. Ya mek tkt..

aReLaN said...

nak juga angkat satu tapi tak tau brand apa best.bateri S2 ni sehari pon tak tahan.wuuuuu

O CIKTEDDY said...

wah..bagus nih.nnti nak survey =D

amna said...

pernah pakai power spplyr cmni. tpi lain jenama. cool!

Bobo said...

waaa...ade rupanya alat ni..baru tahu hehe..thanks kongsi info :)

Bobo said...

waaa...ade rupanya alat ni..baru tahu hehe..thanks kongsi info :)

Uchi kay-f @hmad said...

oh power bank ni tuk batery hp iye..okeh2 takenote tqsm eva...

CHU MAJORFLAVA said...

cam best...ada sa mok meli juak

syahirooAhmad said...

siapa yg ade bb harus memiliki mendalah ini. hehe.. saya guna curve lagi cepat habis.. arghh.. tension! x dapat menggunakan perkhidmatan 3g sepenuh nye.. !

Hanie Dew said...

kalau la ko beli power bank awal, takkan erjadi tragedi bulan april di the curve..hahahahhaha..

Stilla Royazrie said...

mok mek beli koh....hehehehe...ktk beli kat sini tok dear?

husna said...

katmana boleh beli