Wednesday, October 10, 2012

Jalan Raya


Saya selalu pesan kat adek, bawa kereta hati2, lebih2 lagi dgn penunggang motosikal.. beri keutamaan pada mereka dulu.. walaupun salah diaorg cara diaorg bawa.. tetap nyawa diaorg lebih bahaya dr kita yang dudok dlm kreta ni.. kadang2 panas hati bila penunggang motosikal bawa sesuka hati, signal xda, helmet tak pakai tapi bawa mcm kene kejar hantu.. tp nyawa diaorg?




Simpang jalan.. .. slalu cakap kat adek, beri signal terlebih awal supaya org blakang kita alert, tahu tujuan kta nak kemana..  kalau terlambat bg signal dan kita rasa kreta kat blakang tu xboleh nak last minute break, baik jgn belok.. takut boleh menyebabkan pelanggaran berlaku..



Bulatan / roundabout.. slalu pesan kat adek, bg kreta tu masok lorong.. jgn kluar awal sampai kreta tu dah takda .. sbb slalu kemalangan berlaku apabila kreta masih lagi dekat area roundabout  dh pecut kluar, last2 terlanggar bontot kreta depan tu..





Area perumahan.. slalu cakap kat adek.. jgn bawa laju2 dekat area sini.. mana tau budak2 tba2 lari jer kluar dr rumah.. dan takut terlanggar kucing pulak kang..  bunyi kreta pecut pun boleh mengganggu ketenteraman jiran.. be consider dgn jiran..





Membuang sampah dr tingkap kereta.. ayah pesan dgn kita org.. jgn buang sampah walaupun sekecil plastik kulit gula batu..   seyesly nampak burok bila kita tgk org buang sampah dr tingkap kreta dr jauh .. memalukan.. masa balik dr skolah dulu kita org bradik suka makan aiskrim 20sen, dan buang plastik aiskrim tu dlm kocek bj skolah, dan bila dah sampai rumah baru buang kat tong..  sbb tu skrg bila mcm nak terbuang mesti rasa bersalah jer..




Tabiat paling burok.. texting while driving.. sesaat kita fokus pd hp dpt mengundang kemalangan.. seyesly!..  sy pernah hampir-hampir terlanggar kreta kat depan masa sy nak clik bukak msg..





 byk lagi insiden2 berlaku srkg ni.. apa2 pun ni utk diri sendiri dan utk kta semua bersama.. jgn memandu ketika dalam keadaaan emo oke.. kalau mengantok singgah di mana2 petrokios.. tdo sekejap pun oke..


enjoy with this video.. klakar tp benar!! haha








Eva Thank You

26 comments:

Rann said...

hye Kak Eva!! ngeeeee lama tak komen mengomen kat sini. soriii. selalu baca jer, komennyer jarang :). hoho. takper kan? muehehe >.<

baidewei, hahahahahaha!!! Videoooo tuu lawakk giloss seyhh :DD tapii memang betol2 berlaku pun. FACT! hikhik

Syazwan Che Deraman said...

okey kak.
hehehe

betol semua point yang eva bagitahu tu...

HeNRieTTa JoSe said...

Btl tu eva...setuju sgt....

Anonymous said...

menarik.. gelik ati tga vid youtube ya.. hehe. :)

-adzreenYp-

Azuan said...

Thank You pic nampak kecik lak... :)

Herma Julianny said...

penunggang moto, kdg2 mereka x sayangkan nyawa kot, sukati je mbak moto..
eh, kmk selalu berSMS semasa driving..
hahaha...

CikNana said...

bah,kamek lagi punya habit buruk suka semes2 masa driving..

topupbizz4u said...

INFO YG MENARIK

Salwa said...

hehe. Kelakar la video tu. Kereta parking sendiri tu best tu.

CHU MAJORFLAVA said...

aie perey nar juak org laki k keta kuning ya...nak leput

asha said...

:) betul2 ya,kadang2 kita gik yang berelak dengan cidak motosikal.dolok kmk merempit masa study,huhu.kadang2 fhm juak hati cdak motosikal tok tapi yalah, kita dah berhati-hati tapi cidak...hem..

Elih Japahar said...

Eva, pa khabar ktak tek? lama sik nangga hehe...

boni kacak said...

saya sangat2 setuju dengan awak.. SANGAT SETUJU! hehehe

Anonymous said...

That's really interesting. Thanks for posting all the great information! Had never thought of it all that way before.

Syakir Rahman said...

kan bagus kalo semua org boleh faham mcm ni... =D

yg pasal sampah tuh~ aku sgt2 ambil berat, aku xtaw la knp bnyk rakyat suka sgt buang smpah keluar... takut sgt nk kotorkn sementara kereta tuh... huhuhu

Bro Framestone said...

Ada juga kes....

Duduk line tengah, tapi line tepi orang lain bawa lagi laju...

Nick Nashram said...

besanya orang yg naik motor masa diorang nak menyelit kadang2 tu terlanggar side mirror..geram jugak rasanya..huhu

p/s : awak dah posting eh?

aReLaN said...

memang typical malaysian driver. macam2 style ada.hehehe

sori lama tak singgah blog eva.banyak hal. :)

Zie Madini said...

hehe...nang kakak yg baik lah ktk tok dear :) suka mek dia hbgn siblings ktk org koh

My Life's Journey said...

apa yang kitak post dear nang bena ..c da yang c benarnya ..kadang2 perkara kita anggap remeh tok di jalan raya ..ya lah gundang bahaya .. kadaang2 kita kenak tempias nya juak ..

nice info dear ..muahhhhhhhhhh

Masz Sidek said...

bpk kmk selalu pesan... jgn hon org k tosikal.. bahaya... lebih2 lagi mun org tua... nak macam nenek2 ya... kesian katanya...

HeNRieTTa JoSe said...

Psss.....rietta dh xtmbah sebarang sos..jd xde la terasa pedas....sedap sbb sos dia macam sos cheesey wedges....

MawardiYunus said...

ingat dulu debat pasal topik nie heheh

Nisa said...

Hate is a rough word, but I never liked the way they ride their motorcycles. Bersimpang-siur, pening dan naik meluat bagi pemandu macam saya ni. Bila kena langgar, mula blame on other people.

wan niahix said...

nk TEXTING WHILE DRIVING ya plg bahaya... mun kelak tiba2 time agik msg ya alu ada miak lintas trus kta tek sik smpat mok brek, sik ka sia2 idup miak ya. sik pasal2 kita kenak saman org lak.

Anyway, apa-apa pun nk di pakey kita di jalan raya nun, kereta ka, motor ka, kita mesti mok hati-hati.

"keep smiling"
^_^

-Wan Niahix-

Azham Vsvc said...

alamak...sy baru je kemalangan kecil semasa menunggang motorsikal kelmarin...bawa laju sangat sampai tak sempat nak brek heheh....syukur umur masih panjang...