Wednesday, December 26, 2012

Hidup Berjiran




kalau kita hidup berjiran dengan org yang xbrapa rajin nak tegor, pendek kata, anti sosial gitu, boleh?

kalau kita hidup berjiran dgn yang slalu balit lewat malam, mengundang pemikiran yang negatif, boleh?

kalau kita hidup berjiran dengan rumput rumah dia tinggi mcm padi, sakit mata tgk, boleh?

kalau kita hidup berjiran dengan kereta org tu slalu bunyi enjin mcm nak berlumba, bingit telinga, boleh?

kalau kita hidup dengan anjing2 comel yg suka menyalak tgh2 malam sampai terganggu tidor, boleh?

kalau kita hidup dengan kucing yang suka buat kueh2 yang wangi semerbak dekat rumput2 yang mahal2 mmg xleh pijak, boleh?

kalau kita hidup dengan jiran yang suka ekot style, apa yang kta ada dia pun ada gak, dengki mungkin? boleh?

kalau kita hidup dgn jiran yang tak reti bagi balik container kta masak utk diaorg, minta balas balik masakan sedap2 dari jiran.. boleh?

kalau kita hidup dengan jiran yang suka pasang tv or music sampai HIGH volume, mungkin jiran tu nak kongsi dgr sama2.. boleh?

kalau kita hidup berjiran dgn yang suka parking tempat kita sesuka hati, mcm dia pun ada byr rumah tiap bulan.. boleh?

kalau kita hidup dgn jiran ahli keluarga suka bgaduh tak henti2, kesian.. boleh?

kalau kita hidup dengan jiran yang pengotor, boleh?

kalau kita hidup berjiran dengan hantu rumah kosong, sgt menakutkan, rasa x selamat, boleh?




** best kan hidup berjiran mcm ni... kalau tak tahan jiran mcm ni, baik buat rumah tgh2 satu padang bola sepak mungkin korang hidup lebih tenang xda peperangan antara jiran.. lagi boleh kan? haha


**  mungkin kita x tau masalah mcm kat atas terjadi kat kita sendiri tanpa kita sedari.. mungkin jiran nak jaga hati kita kot sbb tu xbg tau.. 'sigh' inilah asam garam hidup berjiran.. baik buruk semua nampak kita kene terima, masing2 semua sama..  tp kalau terjadi rompakan ataupun kemalangan dlm rumah, sapa nak tolong? of coz jiran.. tp takut pulak bila jadi musuh, diaorg tolong tak?

**kesian kucing sy, sakit pulak telinga pagi2 dgr org kutuk kucing saya.. xper saya special sbb sy suka kucing.. :) smoga org tu pun suka kucing jugak

** kucing sendiri tahu sapa x suka kucing, mmg dia pergi memberontak.. haha



Eva Thank You

21 comments:

ahmad endo said...

sabar2.....hahaha...tapi nang x bestlah camya ow

My Life's Journey said...

uuuu teruk betul jiran dear ni .. kucing nak main2 kat umah die pun tak leh ...

harap kucing dear tak dibuat apa2 olehnya ..jiran umi kat kampung sangat lah kejam .. nampak je kucing umi ..kena siram air ..baling batu ... baling selepar ..yang paling teruk ..boleh pulak anak die lenyek kucing umi tgah tidur gan basikal ..kucing die takpulak umi n family buat mcm tu ..

hidup berjiran akan aman jika mereka cuba memahami jiran mereka

Kathy Tuah said...

ragam jiran nang macam2.. haha..

Pinkbubblegumprincess said...

owh jiran pernah buang pusak kmk juak..sampe nektok sik jumpa..huhuhu

elyna mirsada said...

len owg len ragamnye..anggp je mnuia ni xsama,we have to accept,hehe

Nur Fauzi Bassar said...

uihh...ape pun tak boleh....hehe

kaizen said...

adat berjiran...

*sape x suka kucing mmg silap laa mmg lg suke la kucing tu wat hal hehehe

Riena Haiqal said...

kitorang dari kecil lagi memang jarang hidup berjiran ni.. tu sebab bila dah berumahtangga ni saya duduk dekat rumah mentua, jiran2 ramai aduhai macam nak pecah je kepala fikir perihal dorang ni..asyik nak sibuk je

Nick Nashram said...

rumah sewa saya sebelah kanan kiri melayu..tapi jarang jugak berbual..maklum la, sume keluar keje pagi ptg baru balik..malam diorang bersama family da.

Nick Nashram said...

rumah sewa saya sebelah kanan kiri melayu..tapi jarang jugak berbual..maklum la, sume keluar keje pagi ptg baru balik..malam diorang bersama family da.

boni kacak said...

kita sendiri kena bijak berfikir.. apa guna ada akal tapi tak boleh fikir apa yang terbaik bila hidup berjiran :)

AmirFX said...

Amoi! Hepi Holiday! Mun kucing tauk sapa sik suka sidaknya mesti ramu sidaknya berkawan ngn tikus sikpun ngn asuk.. haha.. :p

Nurrul said...

kalau dah berjiran. kita kenalah pandai2 jaga tatatertib dan adab berjiran.. :)

HeNRieTTa JoSe said...

Manusia mmg macam macam kerenah.....tpi jiran lah org pling dekat yg bleh diharapkan masa emergency....tpi klu jiran xmo sosialist dengan kita, ssah jugakan....tkut bermusuh plak....

Hanie Dew said...

Jiran mmg byk pe'el. Tp jiran org paling dekat kalau famly jauh.kalau bole duk dekat kawan rapat lg baik

asha k said...

hidup berjiran ni sama je lah dgn hidup family, kerja.. accept, adapt.. kalau ade problem boleh discuss dgn cara baik.. kalau guna cara x baik, tak berbaloi sebab kite nk menghadap org yg sama utk masa yg lama.. susah..

sometimes org just nampak salah kita.. salah sendiri dia x nampak.. dia fikir kita je yg kena adapt dgn dia, tak tahu yg kita ni kemain susah nak adapt dgn dia..

huhu pjg lak cam 1 entri.. apa pun bawa sabar.. Nabi pun sayang kucing..

Lyaa Suriany said...

Me jns yg xfriendly dgn jiran. sbb dpt jiran yg over concern. snggup berjaga pkl brapa pg nak check tkt org bwk msk laki. pdhal kluar dgn family.

hadessss.
neway

kucing jiran slalu kena kidnap ngn kitorg ssbb comel sgt.
dah puas pelok kasi lepas blk
hahahaa

saifudin abu izzudin said...

Nice blog :)
salam kenal sobat :)
di tunggu kunjungan balik.nya ya !terimakasih ...

Azham Vsvc said...

Hehe....asam garam hidup berjiran...nak buat macam mana kan? Kena bertoleransi, yang mana rasa tak boleh tu kena tegur cara baik2 huhuhuhuhu

wan niahix said...

susah mun ada jiran kdak ya... adoi...

p/s: kmk suka pusak juak... hehe...

"keep smiling"
^_^

-Wan Niahix-

faridah nazurah said...

Haha kat rumah sy ada 11 ekor kucing. Kadang2 dorang berkeliaran. Ada yg jenis memahami. Ada jugak yg xsuka kucing