Thursday, January 17, 2013

DIY Rak Buku


DIY stand for "Do It by Yourself " bg yang tak tahu hehe.. tp rasanya byk yang dah tahu dan banyak dh buat DIY kan.. sgt murah.. asalkan rajin dan ada masa nak buat.. dari tahun lps nak buat reading corner kat bilik study sendiri share dengan adik.. beli rak kat mall RM 12.90 (kecil), RM 16.90 (pjg).. disebabkan nampak mcm murah dengan rasa tamak sy beli 4 yg pendek 2 yang panjang..


dan bila mula nak buat, nak PENGSAN buat byk lubang kat dinding.. tak semudah yg disangka.. yalah first time buat mana tau semua ni.. ayah takda pulak kat sini.. so kene buat sendiri.. satu rak kene drill 4 lubang.. 6 rak darab 4 jadi = 24 ???!!! kira 3 hari baru siap.. tak boleh nak trus skali semua.. lengan dah lenguh.. xlarat.. muscle sakit.. lps tu tak semua lubang boleh senang drill mcm tu jer..  apakan daya tenaga perempuan tak sekuat tenaga lelaki dlm keja bertukang mcm ni.. so buat perlahan jer lah janji siap n hati pun suka.. then tgk lah hasilnya hehe.. bolehlah.. alhamdulilah..




before.. 


kat corner tu nak buat reading corner


 rak dan alat2





kadang2 brg DIY ada slack ckit.. so pandai2 lah.. selit kertas utk ketatkan 







 reading corner sudah siap.


corner adek punya.. sepatut ada lagi rak kat bawah yg atas tu.. xda amik gamba..


tadaa ..my study room :) 



** DIY decorate with latern klik------> SINI




32 comments:

nadia arrumaisha said...

awesome dear....sangat menjimatkan ruang and kemas

Rann said...

gigihhh nyer dia ^_^. oh oh by the way, err.. lampu tuu tak malap ke? ke.. ada lampu ats lg satu? hekhek.. reading corner cambest jehh sofa. kalo ran duduk situ baca mengantokk :P. wuwuwu empukkkk hahahah ~

ahmad endo said...

cool eh...kmk gik membaca mengarey jak...konon...hahaha

khairul akmal bin azman said...

see kowang..

eva da tunjukkan bakat terpendam nye..

Isyatilla Idris said...

wahh.. bgus eva ! hehe. jimat dan puas hati kan bila buat sendiri. :)

Azham Vsvc said...

Wah, gigih Cikgu Eva bertukang hehehe! Insyaallah, minat nak menambah koleksi buku tu akan bertambah huhuhu :)

ada mokhtar said...

wah dah bleh kalahkan eric ni.. :)

AmirFX said...

Haha.. Amoi! Lucu jak kmk tengok garis2 pensel kat dinding ya.. Nway, look neat and tidy.

Mimie Kamisah Wahed said...

Salam Eva..
kacak DIY rak buku ya.. mun sik keberatan, siney kitak beli o?

CallmeZie said...

sy x tau lg mksud DIY 2 ape sblom ni..thanks 4 d info :D

ViccMalarn said...

Kak Eva, lama dah tak tguk here.. Hihi.
Suka tgk corner tu. Terus mcm laen, mcm rmh org putih pulak tgk reading corner tu..
:)

CHU MAJORFLAVA said...

WOW!!rajinnya dear...chaiyuk2!!!dapat mtk tlg ktk kelak mun nak melantak brg2 gya di dinding..=p..gewd job dear!!

MisEyz BLurz said...

wahh..kacaknya...walaupun nampak simple tp the best!hihi

Qu azniza ;) said...

bagus la! rajin. bru smngt nk stdy

boni kacak said...

adoi..kesiannya awak.. 3 hari baru siap.. len kali tunggu ayah balik tau..hehehe

HeNRieTTa JoSe said...

Chantek....pndai eva.....rietta teringin juga DIY...tp xde seni...nnti rak senget benget...hehhee...

Yie Weezer said...

simple,cantik dan kemas :)

Nick Nashram said...

heheh..bila cikgu bertukang.
pasni eva bole la ajar subjek kh pulak :)
mini library x buat ke??

akuamir said...

smart simple, kene pulak ngan lightning, pro betul,haha

Nabilah Syahira said...

nak buat benda ni memang malas. tapi last result dia memang gempakkkk gilerrr! xD hhihihihi

khairul akmal bin azman said...

nice header..
bila nak datang kl lg?

aReLaN said...

nice one. memang senang tapi kalau rajin la.hehehe

Blog Panjang said...

woahh, kagum sebab boleh drill. bukan senang utk prempuan. ye dak?

MawardiYunus said...

wah guna BOSCH tu huhu... beli sendiri ke hehehehe

Semut Senyum said...

wah wah.. cutenya tu.... mmg berat lah itu barang BOSCH. apa pun tahniah eva! sbb berjaya buat reading corner tu.. cun lah!...
Tapi pencahayaan oren tu mcm tak sesuai utk reading.. risau rosak mata nanti. yea. =)

My Life's Journey said...

waaaa mun psl diy tok... kmk nang suka tga.. seronok tga ktk molah krj yunk.. bestnya. lmk c gmas2 mcm tok

Nanan said...

Kak eva,kmk posting d sg arang.dkt2 marudi cya..:)

Mimi Azirah said...

teringin nak rak buku mcm nih..nak nak kalo kaler pink...weeee

wan niahix said...

kacak ih...

"keep smiling"
^_^

-Wan Niahix-

faridah nazurah said...

Terer la drill sendiri je..

Aku Penghibur said...

dah lama x datang sini ...wahhh smart tu :) rak buku yg simple

♥M.Y.R.A.E.L.M.Y.R.A♥ said...

salam perkenalan.

Tgk dari segi rak tu, cam beli eh? kat mane?