Tuesday, June 25, 2013

2.50 am mata tak boleh pejam

it's 2.50 am.. mata tak boleh tido lagi.. susah hati.. sbb esok byk keja.. keja mana yang tak byk dan tak pernah habis.. semua jenis keja pun berdepan situasi mcm ni.. kalau tak bukan kerja namanya... sampai satu tahap awak akan rasa nak resign skrg jugak...( tadi pagi tba2 aku rasa mcm tu tapi bukan kerana masalah keja) mungkin kerana semangatku tba2 hilang entah kemana... depends dgn diri sendiri bagaimana nak handle stress dan sakit kepala nak siapkan dan nak puaskan hati  org.. 

kdg2 perlu rehatkan minda n fizikal.. sy pernah ckp dgn kwn bila dia tgh tensen dlm hidup dia, sy ckp "buat saja apa yang termampu, jgn fikir semua benda kau kena buat" lps tu dia ckp " kalau dia tak buat , sapa lagi? 

yup! mmg betul sbb sy pun pernah rasa dlm keadaan mcm tu.. "kau rasa kau anggap semua benda tu bergantung pd kau sorang.. semua beban kau rasa, kau risau sapa pulak dpt mampu pikul beban tu.. " percayalah sekeliling awak akan rasa mcm tu.. dan beban ni akan ada org mampu utk pikul.. ingat! Allah takkan bagi ujian yang kau tak mampu hadapi.. 

adakala kau kena lpskan rasa tu sekejap, kau kena berhenti berfikir semua tu utk seketika, kau nangis dan kau tidolah sepuas ati kau.. jgn tipu diri kau tu kuat.. xmengapa kalau diri kta nampak lemah.. berhenti sekejap utk dpt semangat baru, nafas baru.. bukan senang tp jgn pernah putus asa utk cuba lagi dan lagi.. 

mungkin sbb kau dh lupa ujian atau dugaan ni semua dtg dr tuhan dan kau lupa meminta pertolongan dari -Nya.. semangat dan kekuatan semua dtg dari-Nya.. 


okelah rasanya cukup utk malam ni.. skrg saya dh oke.. post ni pun utk diriku yang lost hari ni sekejap.. biasalah monday blues katakan.. selamat malam pembaca

6 comments:

Elih Japahar said...

Banyakkan bersabar Eva, sik ada keja yg senang tek..semuanya perlukan ketabahn yg kuat, doa minta pentunjuk dari-Nya..pasti ada hikmah disebalik semua tu..:)

Kathy Tuah said...

sabar k.. insyaAllah sumanya ok..gikpun Allah akan uji kita ikut kemampuan kita pun.. chill girl :)

Zuan said...

eva! keep the passion ;)

yann said...

Allah always wif us, eva :')

boni kacak said...

awak.. banyakkan bersabar tau.. jangan terbawa-bawa dalam life seharian awak. tak boleh buat apa2 nanti

Azham Vsvc said...

Saya selalu rasa macam tu, sebab saya rasa orang lain tak mampu buat apa yang saya boleh lakukan. Kalau dalam group work, saya risau hasil kerja orang lain tak menepati piawaian saya, sebab tu saya rasa saya perlu buat semua benda....mungkin inilah penyakit saya, control freak sikit hehe :)