Sunday, July 14, 2013

Puasa Dulu Dan Puasa Sekarang




Assalamualaikum.. hai.. Selamat Menyambut Bulan Ramadhan.. dah masuk hari ke-5 kita berpuasa.. macam mana puasa? ada oke? hehe.. bagi saya tahun ni agak lain sikit berbanding dengan tahun-tahun yang lepas.. dulu rasa muda sekarang rasa matang kot ( sebenarnya x nak sebut tua pon ;p) dulu-dulu masa puasa sangat aktif .. macam-macam aktiviti.. nak berbuka kat luar lah, bersahur pun nak kat luar jugak.. lepas berbuka nak pulak pegi tengok wayang selepas tarawih.. meriah tak dulu? hehehe..





tapi sekarang dah lain.. banyak stay kat rumah, elok berbuka kat rumah.. tapi mesti kena beli jugak kat bazaar ramadhan sebab masa bulan ramadhan jer dapat makanan yang kta nak.. kalau bulan-bulan biasa mesti susah nak carik.. Air Kelapa wajib! ermm tp makanan tak berapa sangat.. entahlah tahun ni saya kurang nak makan samada berbuka maupun bersahur.. adik pun cakap makin kurus, baru 4 hari puasa.. rasanya masih terlalu awal, nanti tengoklah tengah bulan mungkin selera makan datang balik..





tapi peristiwa yang xdapat saya lupa masa bersahur dulu dekat MCD.. datang sana pukul 4 pagi.. ramai-ramai pergi.. tengah kita orang makan tiba-tiba ada aksi wayang 'kungfu' kat luar MCD..ada seorang budak lelaki kena kejar oleh sekumpulan ramai lelaki sambil bawa pisau pedang parang segala.. betul-betul depan mata kita orang.. semua ternganga kejap.. lepas tu kereta kawan kita yang parking kat depan kena pecah oleh salah seorang gangster yang bawa parang tu.. sebab dia ingatkan kereta kawan saya tu orang kena kejar punya.. tapi tersalah informasi kot.. nak marah orang tu pun kena fikir balik sebab orang tu bawa parang haha..




okelah  nak pergi tidur dulu.. jam dah lewat tapi tetap bangun awal. 3.30 pagi kena bangun nak masak lauk untuk sahur.. semoga bulan ramadhan ni kita dapat buat ibadat berganda-ganda dan jaga perlakuan dari segala anggota badan kita. selamat malam


*layout ini hanya utk sementara waktu*







10 comments:

boni kacak said...

apa jadi kat budak tu ye awak??

ejulz said...

hahaha.. tedah kwn ktk..

Zuan said...

eva dah ada family sendiri sekarang ^^

Zuan said...

p.s aktif balik.. jangan malas malas update..hehehe

HeNRieTTa JoSe said...

Aktifnye smpai sahur diluar....rietta biasa sahur dirumah saja....ngeri juga yea klu org tgh gaduh dekat tempat kita makan....

Psss...xjauh sgt...dalam 2 jam drive....klu eva ke sana...nek flight...15 minit ja drive....

Kathy Tuah said...

tedah.. tapi mun kmk pun x berani kmk nak ngagak mun dah beparang kedak ya.. huhu~

Yumida Huda said...

nyamanaek nio ehbok jak ritok plan mok sungke k aek nio..tp x jadi
aek sunquick juak jadi pilihan

Lieya VoN JaY said...

masa masak sahur pon masih sempat yer.. Slamat berpuasa !

CikNana said...

hye eva..hehe..selamat berpuasa..:)

Azham Vsvc said...

Amin insyaallah....baru je nak tanya perbezaan puasa dahulu dan sekrang kat twitter, tgk2 dah ada kat blog ni hehe....senang sikit hehehe....

Selamat Berpuasa Eva dan suami :)