Saturday, September 21, 2013

Sony Camera Cybershot DSC-WX300


Dulu masa aku umo 20 tahun, first camera mula-mula yang pernah aku miliki camera Ben-Q.. setaun lebih dah rosak, xda duit nak beli digital camera, aku beli camera lomo yang boleh snap dalam air..  harga rm100.. pakai film.. orang kata itu camera LOMO... memang cool pakai camera lomo sebab Vintage dan oldskool.. hasil gamba lepas cuci takyah cakap, mmg PERGHH lagi-lagi orang yang pro amik gamba lomo..  macam saya snap2 jer.. susah nak hasil gamba yang cantek...dah memang bukan pro pun.. tp amik gamba memang hobi dari dulu.. cantik tak cantik asalkan hati suka.. apa orang cakap yang penting "That Moment" 

first camera



Lepas tu, pada tahun 2010, nak pegi Umrah..  so kena beli camera jugak.. Brand Sony aku memang suka.. tak tau kenapa dan dari mana aku dapat pengaruh suka dengan brand Sony.. Masa tu kebetulan ada keluaran camera baru dr Sony.. Carl Zeiss cybershot.. kelebihan dia buat aku nak beli trus--->WATERPROOF, DUSTPROOF, WATERPROOF,SHOCKPROOF, banyak lagi..  tapi lepas 2 taun pakai,kena curi masa adek aku kawen masa tu.. frust gila.. aku belum lagi try nak amik gamba dalam air.. 


camera yang hilang


Kemudian, slow down sikit amik gamba.. pakai ipong jerlah kannn.. Then taun ni adekku nak branak.. so rasa over excited ada baby baru dlm family kitaorang nanti.. first baby oke!.. nak sangat ada camera.. suami cakap tunggu lepas raya... oke saya tunggu.. tapi xboleh nak sabar.. cakap nak amik gamba masa raya.. Suami pun faham hihihi.. 

 dulu pernah usha camera lisa surihani tu.. ala2 DLSR.. lepas tu screen boleh rotate kira mcm selfcameralah kan..itu aset perempuan bila nak amik gamba haha.. tapi bila fikir balik, besarlah camera ni.. mana nak letak.. rasanya xboleh nak bawa kemana2.. boleh kot tapi berat satu hal.. taklah seberat mcm dlsr yang sebenar.. aku ni nak amik gamba bukan pandai sgt pun .. aku suka clikk jer yang mana aku rasa suka.. 

Usha punya usha,, nampak satu camera digital nih, aku pegang.. 18.2 megapixel.. datanglah mamat tauke cakap haa ni bagus.. zoom boleh sampai 20kali.. mula2 aku tak paham, snarnya aku xdgr sangat dia cakap, bila try.. WOW gila dekat dia zoom.. lps tu senang nak amik gamba at night... terang! ringan, kecil.. dan SATU LAGI camera ni ada wifi boleh transfer ke ipong terus then uplot ke instagram!!asalkan ada 3G.. tak payah tggu balik rumah pasang laptop then transfer pakai cable..   okeh beli! 

lepas beberapa bulan aku pakai.. aku kagum dan rasa berbaloi beli camera ni.. sebab masa aku pergi konsert musical pramlee tempoh hari.. tempat duduk masa tu jauh sangat.. mata pulak rabun.. mcm mana nak tgk.. so try pakai camera nak tgk sapa perform, memang dapat zoom dekat2.. mcm tak caya.. superb! puas hati!.. kwn cakap boleh pakai skodeng ni haha..    

lps tu aku suka amik gamba dekat2.. apa orang kata Bokeh kan..haa  walaupun hasil gamba tak sehebat dlsr... tp aku puas hati.. 











haaa ni.. masa concert musical pramlee..





No. 1




No.2




No.3




No.4





bestkan... kalau aku nak beli camera dasyat lagi tp xpandai amik gamba takyah lah.. aku memang tak reti.. rugi bagi aku.. oke bye2.. entri sekadar share saja..


sekarang aku pakai word "aku" dah.. lebih selesa..

6 comments:

MisEyz BLurz said...

kamera sony mmg bgs...best bah pkei kamera sony..xpyh nak adjust..nya pnde adjust drikpun^_^

Elih Japahar said...

Wah, boleh tahan camera tu..makin kurang masa update blog skrg ni, sibuk kah ? :)

eMm@a Zaheera said...

seriously....nang kachakk! Clear..xda noise pun. Wowww!! Sony nang terbaekkk la...

Zuan said...

serius cantik kualiti dia.. kurang noise :D

Nick Nashram said...

saya pun ade satu..tp brand samsung..kt belakang tu skrin cam handphone..huhu..best guna ni lg dr dslr tu.

Ari Isfuzzy said...

Best bah... nang layan o. Nang clear pic d ambik bah... :)