Tuesday, September 17, 2013

Trip To USS, Singapore


 Hai.. Assalamualaikum. Lama dah nak update pasal trip ke singapore dengan suami bulan julai yang lepas..  Masa mula-mula dia cakap nak ajak vaca kat Singapore, saya takda rasa excited.. Sebabnya saya lebih pentingkan tempat yang sunyi, jauh dari jem, orang dan bandar.. barulah vaca kan! Melainkan ada game yang extreme gila!.. lepas tu bila suami  dia cakap pegi USS lah.. Terus ON! suami pun straight way booked flight, hotel, tiket masok uss apa semua..

 tiket masok USS kitaorang pakai express, so tak perlu Q berjam-jam, bila sampai masok satu game trus dapat main.. walaupun agak mahal tiket tu nak dekat rm300 tp berbaloi...


BAGPACK

Sebelum pergi sana suami cakap tak nak bawa beg sorong sorong.. sebab trip ni banyak berjalan.. xda shopping sangat.. so pakai bagpack jer..  datang sana nak main kat USS puas-puas.. ROLLERCOASTER!!!!

Sampai kat airport Singapore naik train sampai bandar jalan kaki trus ke hotel bandar.. Saya xbrapa ingat nama hotel tu.. cuma saya tau hotel tu tengah-tengah bandar.. satu malam stay dekat bandar Spore, esok pakai cab pegi Sentosa stay kat Hard Rock Hotel..


MAKANAN

Oke nak cari makanan kat Singapore agak susah sikit.. Banyak orang cakap jangan makan fast food kat situ.. So cari gerai-gerai yang ada makcik bertudung ker or tengok menu makanan ala-ala malaysia ker, nama gerai ala-ala Islamic ker.. Asalkan xda rasa was-was itu penting..

Tapi makanan dekat USS, lebih baik rujuk kat map USS, kat dalam map tu ada simbol mana satu yang ada HALAL FOOD.. so senang sikit nak carik tempat.



WIFI/LINE SPORE

Dan satu lagi, nak pakai line handphone kat sini.. , tak payah pakai roaming.. gila mahal.. boleh sampai beribu.. beribu sebab apa? asyik hantar gamba lah, uplot gamba kat instagram lah.. ini untuk bagi siapa yang suka uplot gamba kat instagram or fb or blog, or tumblr...

Nasib baik suami dah ada simcard line spore senang nak contact family kat kuching.. tapi bila dapat detect wifi kat mana-mana, cepat-cepat saya uplot gamba kat instagram.. hehe.. Hotel yang kat bandar tu lagi best, dalam satu hotel tu ada wifi sampai ke bilik.. sangat best!.. tapi bila dah sampai area sentosa, dan check in kat Hard Rock hotel.. NO WIFI.. kalau nak wifi dlm hotel kena bayar sejam RM9..

so  lebih baik pinjam kat siapa-siapa yang ada simcard spore.. Hari tu sehari sebelum ke sana, kawan nak bagi pinjam simcard dia, sebab dia cakap mahal nak beli kat situ kasi relod jer.. Tapi xsempat huhu..




 Seyes saya tak ingat nama hotel ni.. dapat free breakfast.. makanan sangat awesome! buffet oke! macam-macam ada.. and wifi full!




Kitaorang menginap kat Hard Rock Hotel.. Suami dah buat reservation melalui online awal lagi.. Hard Rock kira lebih dekat bila nak masok USS.. so senang tak payah kluar naik taxi pegi ke hotel luar sentosa.. Memang jauh nak berjalan..




view dari bilik hotel.. sangat cantek.. ala-ala beach gitu.. ada pasir.. tapi terlupa bawa swimming suit.. main pandang jer lah..




yeahhh!! im here!



COOL!! ada 2 jenis.. tapi main satu jer.. sebab kepala dah penin.. sebelum main yang ni, transformer dulu.. Kepala dah tak tahan.. 












food court ala-ala china street.. menarik.. tp kat dalam tu ada jugak satu dua gerai melayu.. memang ramai sangat.



kemudian malam hari jalan-jalan dekat area sentosa, suami ajak tengok Crane Dance! tak tau apa benda tu mula-mula.. bila dah tengok, wah SO AMAZING! tengok gambar kat bawah.. kat sana free tengok.. sebab tempat ni macam waterfront lah.. siapa-siapa boleh duduk ramai tengok sekali..

'Watch the magical love story between a pair of mechanical crane and how their love for each other transforms them into real birds.'
'Combining groundbreaking audio and visual technologies, astounding light and water effects, be awed by the cranes' graceful courtship ritual. The sheer size of the steel cranes moving deftly in the midst of water illusion and play of light is one not to be missed.' 

Crane Dance ni tiap malam ada show.. Rasanya pukol 8 kot.. sangat best dan comel sungguh love story burung nih.






rasanya itu saja.. banyak lagi tempat sebenarnya.. tapi ni jerlah nak update.. letih dah.. korang pegi lah sana ek.. lupa bagi tau, banyak game saya main kat USS, tapi paling menyesal saya main, jurassic park! mabok!! terlupa xboleh dudok dlm boat..mabok laut..no fun at all! nak muntah.. trus nak balik hotel..  




13 comments:

eMm@a Zaheera said...

wow!! awesome trip & vacay! Hope can go there someday.. =)

Wan Ahmad Izudean said...

teringin nak naik roller coaster kat sana, kalau kat sunway tu pernah la pegi..

HeNRieTTa JoSe said...

Bestnyr...pnah plan nk ke sana...tpi partner xmo p...katanya crowded...huhuhu...suka la crane show tu...

jemari ameera said...

mun kitak diam area geylang, sia banyak halal food. Hotel 81 sia ada dua buah. Nang area Muslim sia..

Yumida Huda said...

kacak eh tmpt ya
lamak x singgah sitok..kmk bok tauk ktk dah kawen
tahniah..alhamdulillah
moga bahagia n dimurahkan rezeki ktk 2

Evagurl said...

pergh. uss! hebat. belum sampai lagi kat sana. mcm best gile kan. nak pegi jugak nanti!

p/s: dah lama x blog walking, da termiss awak punya wedding :(

Mon MonaLea said...

bestnya...kamek belum lg nak ke sia. tunggu adli besar sikit baruk nak ke sia

saya_arief said...

wah. best. ade transpomoih..

Mawardi Yunus said...

woooaahhhh, teringin nak ke sana, xpnah lagi jejak kaki ke sana

Nisa said...

MashaAllah, you're so beautiful :3 Erm, I haven't been there. InshaAllah, next time!

namasayatihah said...

Been there...and tihah pn vomit jgk..twice..haha..

excited pnya psl..rest aftr muntah then smbg main puas2..hehe!!

na pegi lagiiiiii

Kathy Tuah said...

terus rasa nak pegi =)

Blog Panjang said...

nice! jauh datang nampak.